måndag 27 juli 2009

Vegetarisk buffé med tofu-pastasallad, sambozas och tunnbrödssnittar

Okej, here goes maten från igår. Mycket är veganskt, enjoy!

Dinkelpastasallad med stekt tofu och rostade kikärter


4 personer (Veganvänlig)

600 g dinkelpasta
1 pkt naturell tofu
70 g bladspenat
1-2 färska rödlökar
1/2 blomkålshuvud (gärna med färg)
1 näve färsk basilika
400 g kikärter
Rapsolja
Garam masala
Kanel
2 vitlöksklyftro
Örtsalt
Citronflingsalt
Svartpeppar
En skvätt balsamvinäger

Rosta kikärterna i en torr stekpanna på medelhög värme tillsammans med garam masala och kanel. Koka dinkelpastan. Häll över en skvätt rapsolja på den varma pastan, rör ner rivna basilikablad, salta och peppra lätt. Dela tofun i bitar och stek den tillsammans med svartpeppar och citronflingsalt. När den fått ordentlig färg på båda sidor pressar du i ett par vitlöksklyftor i stekpannan och en liten skvätt balsamvinäger och låter den ta in smakerna. Skölj bladspenaten, skiva rödlöken och dela blomkålen i fina buketter. Blanda ner allt i pastan tillsammans med tofun och de rostade kikärterna. Smaka av med salt och peppar.

Quornbollar på tandpetare tillsammans med pärltomater eller en bit fårost blir trevlig plockmat.


Tunbrödssnittar med tofu-färskost, soltorkade tomater och basilika (Vegan-vänlig)


1 pkt tunnbröd
1 ask tofu-färskost (naturell)
10-15 soltorkade tomater
1 näve basilika
Örtsalt
Svartpeppar

Mixa soltorkade tomater, tofu-färskost och basilika. Smaka av med salt och peppar. Bre blandningen rikligt på tunnbröd. Rulla tunnbördet och skär i lagom tjocka skivor. Lägg upp snyggt på ett fat.

Sambozas (Vegan-vänliga) - Ur Det vegetariska köket av Lotta Brinck och Nisse Peterson



c:a 20 st

2 morötter
3 lökar
1 potatis
1 dl majskorn
2 msk olja
1 tsk senapsfrön
1 tsk gurkmeja
2 tsk malen koriander
1 cm färsk ingefära
1 msk socker
saften av 1/2 citron
1/2 pkt (a 270 g) filodeg
Mjölklister (lite mjöl utrört i vatten)
Olja till pensling

Skala grönsakerna och skär i små tärningar. Fräs löken tillsammans med senapsför och gurkmeja. Tillsätt görnsakerna och fräs någon minut. Skala och riv ingefäran fint. Smaksätt grönsaksfräset med ingefäran, koriandern, den pressade citronen och sockret. Låt grönsakerna koka muka, tillsätt några skedar vatten om det behövs. Rör ut mjölet i lite vatten till et klister.
Skär varje filodegsarg i tre delar, c:a 8 cm breda (50 cm långa). Lägg 1 msk fyllning i ena änden.
Vik ned övre vänstra hörnet över fyllningen så att kortsidan möter långsidan och det bildas en trekant. Fortsätt vika så att det bildas en trekant varje gång. Det är lättare att se hur du ska göra när du har degremsan framför dig! Fäst det sista lagret med lite mjölklister. Pensla ovansidan med lite olja och värm i ugnen på 225 grader i c:a 10 minuter.




Hommus


4 kommentarer:

Emelie sa...

Vilka kanontips på bra buffémat. Din blogg är en riktig inspirationskälla!

Anna sa...

hej! jag har varit vegetarian länge (nu även vegan) men varit lite lat. först nu har jag blivit mer intresserad av matlagning. hittar hela tiden nya vegobloggar och andra vegosidor. er verkar väldigt trevlig! :) ville bara säga det, för jag blir så glad när jag ser det. tips inför min framtid också tills jag själv kanske skaffar familj. ;)

Frida M sa...

Emelie: Tusen tack!

miss Q: Roligt att du blivit intressead av matlagning, det finns en hel värld av vego-recept där ute att upptäcka...
Och framtiden kan ibland komma väldigt nära fortare än vad man tror ;)

Brita sa...

Pastasalladen var sjukt god, det kan jag intyga. Allt var gott förresten!