torsdag 30 juli 2009

Läsvärt i dagens DN

I en lång och välskriven insändare funderas det över "dolda animalier" i maten. Bland annat då löpe, som var uppe till diskussion här på bloggen för ett tag sen. Personen bakom insändaren berättar till exempel att löpe är helt förbjudet i osttillverkning i Finland. Om det stämmer är det ju himla märkligt att det finns EN hårdost att välja på i svenska ostdiskar.

Missa inte heller artikeln Barnsliga stockholm, där barn ger sin syn på Stockholms utflykter, matställen och andra kulturella ting, som, foppatofflor... Hysteriskt roligt, jag garvade högt flera gånger när jag läste. Och barnen är helt överens om att Naturhistoriska museet är ett riktigt "oschysst ställe". För tänk om man hade stoppat upp människor på samma sätt, menar de.

4 kommentarer:

emelie sa...

Kan Finland borde även Sverige kunna sluta stoppa löpe i ostarna. När det finns så bra, vegetabiliska alternativ borde det inte vara så himla svårt!

VeggieJonas sa...

Det finns både kemisk löpe och en vegetarisk variant, dock lär (enligt producenterna) dessa inte ge lika bra konsistens på osten då. Fast hade intresset funnits så hade det säkert i så fall kunnat utvecklas till det bättre. Det är verkligen dumt att fler osttillverkare inte anstränger sig mer, då dom måste missa många möjliga kunder på detta.

Kanske läge att dra ihop en "Vegetarianer Vädjar-grupp"?

Ika sa...

Jag bor i Finland, och nog står det minsann löpe i innehållsförteckningen till de flesta ostar jag köper (dock finns det inte löpe i grynosten, som i princip motsvarar er keso, och det är ju hemåt). Så antingen har DNs insändarskribent fel, eller också är all löpe som används vegetabilisk, även om man inte skriver ut det explicit. Fast som sagt, jag undrar jag...

Vegomamman sa...

V-J: En vegetarianer-vädjar-grupp låter som en bra idé. jag hade tänkt maila ett gäng tillverkare, ju fler som trycker på, desto mer tyngd!

Ika: Det där är intressant, jag har inte kunnat verifiera det någonstans, men sett liknande konstateranden på olika chat-forum. Vore ju märkligt om det bara är en "myt".