tisdag 28 juli 2009

Och hur gör man med Skansen när man är en vegofamilj?


(Ettåringen gör stora ögon inne i Skansen -akvariet. Hon kan inte se sig mätt på ormarna.)

Idag har vi varit på Skansen. Nej, det är inte helt oreflekterat som jag tar mina barn till en djurpark, jag älskar inte heller idén att stoppa in en massa djur på onormalt små ytor för att ett gäng fårskallar ska kunna stå där och glo på dem. Samtidigt så har jag en bestämd uppfattning om att vego-grejen enbart ska innebära något positivt för mina barn, jag vill inte att de när de blir större ska tänka att vi undanhöll dem en massa roligheter som andra barn fick uppleva. Jag tror också att om man ska kunna utveckla en empatisk förmåga med djur så måste man ju få träffa några i verkligheten också. Vi springer inte på så många älgar i vår lilla skog.

Men eftersom jag är den jag är kunde jag inte låta bli att reflektera över hur djuren mådde ändå. Björnungarna verkade både glada och bekymmerslösa. Att se dem leka var ungefär som att se sina egna ungar tumla runt och busa.Medan Skansens älgar alltid gör mig sorgsen i hjärtat. Så stora djur, så liten yta, vad ska de hitta på liksom?


Det verkar ändå vara ganska många vegosar (det finns ju många olika skäl till att bli vegetarian, alla har inte de djurrättsliga som sina primära skäl) som hänger på Skansen, för på Wallins café kunde man som lakto-ovo vegetarian få en lätt beslutsångest. Det fanns hur mycket som helst att välja på; sojakorv med mos, vegoburgare, pirog med spenat och fetaost, västerbottenpaj med mera. Så om ni ska dit vet ni var ni ska äta.

(Syster-yster tillsammans med Fyraåringen)
Hur som haver, det var lill-tjejens riktiga födelsedag, vi ville göra något roligt för henne, och vi gick på Skansen. Som vanligt vet jag inte om det är rätt eller fel, men jag vet att barnen var glada och galet trötta när vi satt på pendeltåget hem. Fråga alla våra medresenärer.

8 kommentarer:

Johanna sa...

Älskar alla ställen som serverar sojakorv! Min dröm är att dom däriga korvvagnarna som brukar stå utanför konserter ska börja sälja sojakorvs, mmm. Annars tycker jag att grillen vid Medis har bra på-stan-vego, fast det vet du säkert redan!

Vegomamman sa...

Johanna: På den tiden när jag var ute och rumlade runt på Söder lite oftare var Medis-grillen en obligatorisk avslutning på kvällen! Deras "french-soja-hot dog" är bara bäst.

CrimsonAnna sa...

Tänkte bara säga att djurparker idag fyller ju en viktig bevarande funktion. Flera sällsynta arter återplanteras idag på platser där de tidigare inte fanns. T.ex. har lejonapor från SKansen-akvariet flyttat till reservat i Brasilien.

Vegomamman sa...

Anna: Det känns bra att höra, så har man kanske betalt inträdet till Skansen för något bra också!

Anna sa...

jag har också tänkt på det där inför den tiden jag kanske skaffar egna ungar. vill inte att det ska bli som i "om en pojke" (om du sett den?) där det blir en "belöning" för hennes son att gå på mcdonald's just för hon förbjudit honom det innan, eller att kött ska vara en belöning. inte riktigt samma sak kanske, men jag har också lite svårt för djurparker och jag känner nästan ångest redan nu. för det är svårt att balansera det på ett bra sätt tror jag. har en 4:årig kusin, så jag har lite erfarenhet av barn iallafall.
men så länge man inte slutar tänka och reflektera så är det ju bra iallafall. att du/ni inte går in där utan att du tänker på bakgrunden liksom. hänger du med på vad jag menar? (jag har en tendens att bli lite rörig)

Alexandra Reichler sa...

Det finns också en korvkiosk i Södertälje vid busshållplatserna där som säljer sojakorv. Jag har dock aldrig köpt någon för de gånger jag varit där har bussen alltid kommit. Efter det har jag alltid sagt att någon gång ska jag åka dit bara för korven. Om den finns kvar vill säga. Det här var många år sen.

Malvalin sa...

Bara att du reflekterar och att du på sikt ger barnen den insikten du kommit fram till, är en gåva till dem. Det är ju just det som "de flesta" icke gör. Bara smaska i sig på de kända hamburgerkedjorna och visa ökända djurparker för barnen och dylikt. Känns så tomt. I vår familj gör vi inget som vi inte kan motivera bra. Så aldrig hamburgerkedjorna, aldrig djurcircus och stort undvikande av djurparker över lag, allra mest de med utländska djur. Men det är inte lätt, plötsligt kan det ju stå en bur med hängande stirrande apor, det minns jag så väl från barndomen. Inte bra, men i det läget kan man ju alltid förklara klokt för sina barn vad man anser om sådant och hur de troligen mår. Fast ibland händer det ju att djurparker "räddar" utländska djur och vips så har vi ett dilemma.

Vegomamman sa...

Anna: Jag undvek djurparker ett bra tag, men allt omprövas på något sätt när man också ska leva sig in i barnens värld. Håller med om att "dåliga" saker inte ska vara belöningar.

Alexandra: jag har ju nära till Södertälje, så jag ska definitvt kolla om de har sojakorven kvar nästa gång jag är i korkarna!

Malvalin: Det är ju så man vill att det ska fungera på lång sikt, att man ska kunna stå för allt inför sina barn! Just nu sätter vi "normalitets-tanken" väldigt högt, men ju mer de förstår desto mer kan man förklara.