söndag 12 juli 2009

Tryffelstekt quornfilé med sommargrönsaker och sparris och potatiscréme


(Varmrätt av quorn komponerad av Mathias Emilsson)

Det här receptet låter riktigt gott, men innehåller en hel del ingredienser som jag med en gång kan säga att jag kommer fuska med. Tror jag. Man får väl använda fantasin helt enkelt. Tanken är ju att recepten ska inspirera till lite lyxigare vegetarisk matlagning, men det hindrar ju inte att man anpassar det lite till sina egna förutsättningar...

Du behöver: (6 personer)

12 quornfiléer
1 knippe späda salladsmorötter
2 gula morötter
12 gotländska vita sparrisar
1 knippe salladslökar
50 g hasselnötter
50 g valnötter
1 bit gotländsk tryffel
1 bit parmesan
100 g osaltat smör
600 g mjölig potatis
4 dl vispgrädde
krispiga örter
champngevinäger
olivolja
1 citron
3 schalottenlökar

Så här gör du:
Skala den vita sparrisen, koka 1 sparris per person i väl saltat vatten, en nypa strösocker samt en klick smör, kyl direkt i isvatten, plasta och kyl.
Sparris och potatiscréme: Resterande sparris fräses tillsammans med potatisen och den skurna, grovt hackade löken och en vitlöksklyfta, tillsätt en nypa strösocker och salta och peppra. Slå på grädeen, sjud tills råvarorna är mjuka, häll bort grädden, mixa sparris, potatisblandingn i matberedare, krydda och tillsätt lite av sparrisgrädden så att önskad konsistens uppstår. Smaka av med salt och peppar.
Skär till quornfiléerna i önskvärd form, stek dem försiktigt i smör och tryffel. Ös dem med tryffel och smörblandingen i stekpannan, krydda med salt och peppar. Sjud försiktigt de fint skurna grönsakerna och servera med sparriscrémen.
Gör en vinegrette genom att blanda en del vinäger och tre delar olja, smaksätt med citron, en gnutta salt och peppar, montera sedan ner lite smör som du har brynt i en kastrull och sedan kylt ned till rumstemperatur, rosta nötterna och tillsätt dem grovt hackade i vinegretten. Smaka av med kryddor. Vid servering; stek filéerna och värm crémen, placera de varma grönsakerna runt om filéerna och servera med hyvlad parmesan och den rostade nötvinegretten. Förslagsvis serveras sparris och potatiskrämen vid sidan av. Garnera med krispiga örter.

Dryck:
2007 Montepulciano d´Abruzzo (Valle Reale) Marche/Italien (Nr 2355/89 kr)

1 kommentar:

Hanna sa...

HEJ! Jag hittade till din blogg, och jag har en fråga.

Jag gifter mig i sommar och har några veganer/vegeterianer som ska komma på bröllopet. Har du någon idé vad vi skulle kunna servera dom till varmrätt?

De andra gästerna kommer att få fläskfile med soltorkade tomater, potatisgratäng och senapssås. Jag vill gärna köra på ngt liknande ! Lyxigt såklart.

Till förrätt kommer de få rökt abborre i tunnbrödrulle...

Love_Hanna05@hotmail.com