fredag 31 juli 2009

Om BVC och krångel igen

Det är ett ständigt issue, här på bloggen. Att BVC, läkare och andra myndighetspersoner omkring oss inte stöttar föräldrarnas val att ge sina barn en vegetarisk kost. Inte ens lakto-ovo-vegetariskt, fast de flesta dietister är överens om att det inte innebär några som helst risker eller svårigheter att få ihop en näringsriktig kost till barnet. Ändå trillar det då och då in mail från läsare som blir ifrågasatta av läkare och andra, varför de väljer att ge sina barn vegetarisk mat. Jag är såklart glad att ni finner stöd och råd i min blogg, samtidigt så tycker jag att det är förjävligt att man inte ska kunna få det stödet från BVC. En blogg ska inte ersätta rätten till professionellt stöd kring kosten när man fått sitt första barn! Med första banet fick vi allt stöd vi behövde och jag kommer numer överens med mitt nuvarande BVC (men det har inte alltid varit så.) I bloggen Vegetariskt kan ni läsa om Sundariis erfarenheter av BVC. Hur olika de behandlas nu, jämfört med när äldsta barnet var litet. Trots att båda barnen varit små till växten. När äldsta barnet föddes var de nämligen fullkomligt "normala" köttätare.

7 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Du har ju tur att ha en vettig BVC-kan du inte snacka med barnmorskan där (eller om det var hon på MVC) att hon och likasinnade kollegor kan skriva ihop ett litet info-blad att dela ut till kollegor. Kanske lyssnar övriga BVC på en kollega. Berätta att behovet finns.

Vegomamman sa...

Anna: Jag höll faktiskt på och funderade på igår var man skulle vända sig för att berätta att behovet finns, hur det ser ut. Folhälsoministern? Jag vet liksom inte vem man vänder sig till..

Sundarii sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sundarii sa...

Jo, vi kommer verkligen inte överens med vår bvc. När Belinda låg under viktkurvan när hon var 20 månader så var jag jätteorolig men bvc sa att allt låg bra till, att hon växte på längden och så länge hon är glad och äter som hon ska så finns det inget att oroa sig över - det är naturligt och vanligt i den åldern. MEN så fort Sita har inte gått upp tillräckligt så blir det j*vla rabalder och vi får återkomma på extra kontroller. Det här är 2a gången I ÅR att vi blivit tvungna att komma på extra kontroller. Första gången var i februari. Och Sita hade maginfluensa. Och de flesta föräldrar vet att barns mataptit kan ta ett tag innan den återkommer efter maginfluensa. Det tog ca 2 veckor innan Sita fick sin fulla matlust tillbaka. Självklart hade hon hunnit tappa lite vikt under den tiden. Det blev liv på bvc och vi fick återkomma på extrakontroll fast vi sa åt dem att Sita faktiskt hade maginfluensa 3 veckor tidigare. Men vi kom på kontrollen och vi vägde henne - se där, hon har gått upp! Och nu för 2a gången var nu på försommaren, "Åh, hon väger för lite. Ni ska få bli kopplade till en barndietist så ni får veta hur ni ska lösa det här med den låga vikten" Självklart blev vi sårade och ledsna, speciellt jag som fick för mig att jag var en dålig mamma som inte har en tjock bebis, men så kom jag på att min stora dotter faktiskt vägde MINDRE i Sitas ålder och det var inget tjafs om den saken. Det är därför jag funderar på om det är särbehandling mellan veggies och köttisar på bvc. Men det här ska bli intressant vid nästa bvc-besök, jag ska nämligen dra upp det här, om varför de är så osäkra på oss som förälder när vi faktiskt är pålästa om vegetarianismen. Det ska bli intressant att få höra deras ord om saken.

Men kul att få läsa dina tankar om det hela :) Det värmer.

Vegomamman sa...

Sundarii: Man ska ju inte tvingas på hjälp man inte vill ha, om man som förälder har kontroll på situationen. Inte när hjälpen bygger på fördomar och alla inte behandlas lika. Jag vet också hur det kan kännas att ha en bebis som inte är knubbig. Jag var ganksa stressade i början av amningsperioden, eftersom storebror inte gillade att jag satt och ammade och vi samtidigt hade en förlust i familjen. Därför gick hon inte upp så bra i början och jag kände mig ofta ledsen och ifrågasatt av BVC. Med stora killen var det tvärtom; han var så stor så att de frågade om jag gav honom välling/ersättning fast jag bara ammade, och nästan inte trodde på mig när jag sa att han bara åt bröstmjölk. Bra att du tar upp dina funderingar med BVC!

Emma sa...

Hej! först tack för en jättefin och inspirerande blogg!

På vårt BVC har de knappt lyft på ögonbrynet när vi sa att vår son skulle bli vegeterian. Det var mer "jaha ok". Ganska skönt att de tyckte att det var helt normalt och bra! Men å andra sidan så har han alltid varit farligt nära att spräcka sin viktkurva så kanske det varit annorlunda om han varit lite mindre.

Håller dock med om att det borde finnas mer allmän info att få från BVC om vego barnmat. Kan väl inte vara så svårt att ha en vanlig liten folder till hands. De har ju små foldrar för allt annat..:)

Vegomamman sa...

Emma: Tack för fint beröm!
Det är nog väldigt olika på olika BVC, ni får vara lgada som har hittat ett ställe där de accepterar er som ni är.. och visst underlättar det när barnen är "storväxta", så var ju fallet med min första också.