tisdag 21 juli 2009

En vego-unge fyller fyra

Klockan halv sex sitter han klarvaken i sängen och vill ha sina födelsedagspresenter. Det är bara att inse att dagen är i full gång, trots den tidiga timman.


Tom tits experimentverkstad stod på programmet, en överväldigande upplevelse för både barn och föräldrar tror jag. Har man inte varit där tidigare är det inte så lätt att veta var man ska börja. Bebisen springer runt, runt i ankomsthallen. Den hade räckt bra för henne. Den nyblivna Fyraåringen fastnar till slut på avdelningen för människokroppen.
När de andra barnen skrattar och pekar på människo-torsons snopp eller rumpa, fascineras Fyraåringen av det faktum att våra kroppar består av kött. Just det, kött.


-Men vi gillar ju inte kött mamma? Han får det inte riktigt att gå ihop.
-Vi består av kött, precis som djuren. För att man ska kunna äta köttet som finns i djur och människor måste man döda dem. Men de flesta vill inte äta människokött. Och vi tycker inte att man behöver äta kött som kommer från djur heller, eftersom vi inte vill döda dem.
Jag vet inte, kanske blev han lite klokare . Ibland är det svårt att veta hur mycket han egentligen förstår, eftersom han är så duktig på att uttrycka sig och upprepa saker som vi säger. Han står i alla fall länge kvar och vänder och vrider på delarna i människokroppen.


Dagens middag har han fått bestämma; Stekta quornfiléer, ungspotatis med dill och citronflingsalt, bearnaisesås och nya favoriten lila blomkål. Han äter upp min blomkål också. Till efterrätt serveras jordens mest misslyckade jordgubbspaj. Den är ljusår ifrån den Svärmor, bakade, och ändå är det samma recept...
Fyraåringen dissar mitt bakverk till förmån för ett antal noggrannt utvalda gelatinfria smågodisar.

5 kommentarer:

Sessan sa...

Åh vilken härlig födelsedag. Stort grattis till fyra åringen. Kram

Marie sa...

Det var just den sammankoppling som gjorde att jag slutade äta julskinka i fyraårsåldern - jag kunde relatera ordet "skinka" till min egen kropp. Tänk om mina föräldrar valde att äta på mig nästa år?! Det kunde jag inte med att äta efter det.

Stort grattis till fyraåringen!

Vegomamman sa...

Sessan: Tack, tack!

Marie: Ha, ha, ha, det var den bästa (roligaste) anledningen till att bli vego som jag jag hört!

CrimsonAnna sa...

Gratulerar fyra-åringen och tackar för tipset om gelatinfritt godis. Har inte bestämt hur jag ska göra med det men vill bli påläst:)

Vegomamman sa...

Anna: Jag ska hälsa honom:) Och det finns såå mycket gott godis utan gelatin ;)