torsdag 23 juli 2009

Quornbollar och kokta morötter med smör och persilja


Idag har det varit full fart hemma. Det har plockats med allt möjligt, och klockan ett insåg jag att vi inte hade en susning om vad vi skulle fixa till lunch. "Nödraketen" sojakorv och makaroner hade vi förbrukat dagen innan. Därför bestämde jag raskt att vi skulle testköra quornfärsbollarna som jag gjorde igår (det blev många) tillsammans med späda, kokta morötter och lite ärtor. Med smör och färsk persilja som lyckats överleva i en kruka, blev det en riktig delikatess. Pasta kokade vi till barnen också. Quronbollarna tar sin lilla tid, men det är de värda. Gör gärna många och frys in. (Dessa är typ samma som Mathias Emilsons recept, men nu har jag kommit på hur man ska göra för att lyckas med dem.)

Här är receptet på Quornbollarna: (4-6 personer)

600 g quornfärs
6 ägg
1 pkt fryst persilja
En näve färsk basilika
1 1/2 gul lök
4 dl riven Chevrette mature (Falbygdens)
4 vitlöksklyftor
Ströbröd
Vetemjöl
Salt
Peppar
Rapsolja

Finhacka den gula löken, riv basilikabladen fint. Blanda dessa med quornfärsen, pressad vitlök och persiljan. Stek i rapsolja och smaka av med salt och peppar. Du kan behöva steka färsen i två omgångar. Låt färsen svalna. Sen blandar du i den rivna osten och äggen. Ställ i kyl över natten. Forma till små runda bollar. Panera först i vetemjöl, sen i ägg och sist i ströbröd. Stek i rikligt med rapolja tills de fått färg på alla sidor. Morötterna slantar du och kokar i lättsaltat vatten c:a 10 min. Lägg i ärterna på slutet. Klipp i färsk persilja och toppa med smör.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Åh, gud så gott! Ska testa med sojafärs (går tyvärr inte med quorn i ett mjölkallergiskt hem) och utan ost, kanske sojaost funkar? Oj, får världens cravings såhär på morgonen...maaaaat.

Ps! Såg att du handlat massa fin tofu på Ica Maxi, vilket bra Ica handlar du på? Vi brukar storhandla på ett tofu-fritt Ica Maxi :(

Frida M sa...

Johanna: Märkligt att ditt Ica Maxi inte har tofu! Ica Maxi i Botkyrka är faktiskt riktigt bra på sånna prylar, har en stor eko-avdelning också.
Sojafärs borde gå lika bra, kanske med stekt bladspenat eller finklippta soltorkade tomater istället för ost?