söndag 12 juli 2009

Förrätt: Rödbetscarpaccio med croquette av Quronfärs smaksatt med prästost och persilja


(Förrätt av Quorn komponerad av Mathias Emilsson)
Den här förrätten består utav tre mindre rätter; rödbetscarpaccio och quorncroquette, skummig silverlöks och mandelpotatisvichyssios och kryddig sallad på grillad quornfilé, machésallad och shiitakesvamp. Om man inte vill ge sig på alltihop kan man ju prova en av smårätterna!
Du behöver: (6 personer)
2 stora rödbetor
200g quornfärs
2 dl lagrad prästost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
1 dl pankostströbröd
2 hela ägg
1 dl mjöl
800 g mandelpotatis
3 silverlökar
1 vitlöksklyfta
0,5 liter grönsaksbuljong
0,3 liter vispgrädde
1 knippe timjan
1 ask machésallad
2 st schalottenlökar
6 st quornfiléer
1 knippe krispiga örter
2 sl torrt vitt vin
1 citronklyfta
1 bit kavring
Olivolja
Flingsalt, peppar
Så här gör du: Koka rödbetorna helt klara i väl saltat vatten, kyl, skivas tunt och stansas ut i cirklar, dessa penslas med lite olivolja och sedan flingsalt vid servering.
Croquetten: Stek quornfärsen med finhackad gul lök, pressad vitlök och örterna, smaka av med salt och peppar från kvarn, kyl och blanda med den lagrade prästosten och äggen. När denna blandning är helt kall så är det lätt att forma till bollar, dubbelpanera sedan i mjöl, ägg och pankostströbröd. Dessa kan sedan göras i förväg och frysas om man så vill.
Soppan: Skala lök och potatis. Börja med att fräsa potatis, lök och vitlök i smör (får ej ta färg) tillsätt örterna och fräs vidare, pudra med en matsked socker, fräs vidare. Tillsätt det vita vinet, låt reduceras ner, tillsätt grönsaksbuljongen, sjud i c:a 20 minuter, tillsätt och runda av med grädden. Sjud ytterligare c:a 15 min, mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar.
Skär ut en snygg bit av quornfiléen, grilla eller baka på 150 gradig ugn i några minuter tills den är klar. Droppa över lite olivolja, och pressa över lite citron. Skölj salladen och plocka den i små fina blad. Stek shiitakesvampen och skär schalottenlöken i små lökringar, dekorera med salladsörter. Stek en tunn skiva kavring och flingsalta, tills den är krispig. Dekorera den skummiga och varma soppan.
Som dryck rekommenderas:
2008 Gobelsburger Gruner Veltiner (Schloss Gobelsburg), Wachau/Österrike (Nr 2775/89 kr)
2008 Estate Pinot Noir (Vina Errazuriz) Cacablanca Valley/Chile (Nr 6294/89 kr)

2 kommentarer:

Babysessan sa...

underbart. Ser hur gott ut som helst. Din blogg är bäst.

Frida M sa...

Sessan: Ja, man kan kanske byta ut quornfärsen mot sojafärs och lite andra ingredienser för att veganisera receptet?