lördag 1 augusti 2009

Grillad tofu, rotfrukter och persikochutneyDagens middag är en favorit hemma hos oss, förnyad med lite persikochutney. Tofun grillades som vanligt på blötlagda träspett, och vänd i kryddor (rub). Rotfrukterna, mycket morot, skars i små fina stavar, förkokades 5 minuter, värmdes på en plåt med het olja i ugnen c:a 20 minuter. Sen vändes de runt med flingsalt och färsk persilja i en bunke. Just att rotfrukterna är finskurna gör att det blir väldigt barnvänligt, våra barn formligen slickade i sig resterna. Och det hör faktiskt inte till vanligheterna, även om åtminstone Ettåringen är väldigt matglad. Till det åt vi den här persikochutneyn som är ett DN-recept som Maken modifierat lite:
10 portioner
5 persikor eller nektariner
2 gula lökar
172 dl ljust muscovado-socker
1 krm stark chilikrydda
1/2 msk riven ingefära
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl ketchup
2 lagerblad
2 msk olivolja
1 dl vatten
Skär persikorna i tärningar. Skala löken, strimla och koka den lite brun och glansig i muscovado-sockret i en kastrull. Tillsätt pressad vitlök, krydor, salt och peppar. Tillsätt sedan vinäger, vatten och persikotärningar, koka 10-15 minuter till en grov kompott. Ta av kompotten från värmen och tillsätt olivolja. Låt svalna och servera till tofun och rotfrukterna.

3 kommentarer:

Hannah sa...

Ni är så sjukt duktiga! All er mat verkar vara bra, riktig (inte en massa E-nummer och skit) och ganska nyttig! Dessutom vegetarisk, vilket är underbart! Fasiken, man skulle ha vuxit upp mer er så hade man sluppit ha alla dessa stackars djur på sitt samvete!

Vegomamman sa...

Hannah: Vi slarvar också med halvfabrikat som sojakrov och så ibland. Faktum är att vi skulle ha svårt att klara oss utan sånt, men ambitionen är ju att laga "riktig" mat förstås..

EDsmamman sa...

Å vad roligt med en riktigt bra vegoblogg!!!! Tack för all inspiration!!!! / Pia EDSmamman