söndag 30 augusti 2009

Här i bloggen är vi överens

Tack för att ni delade med er av era tankar! Här i bloggen är vi överens, alla kan vara eko, åtminstone litegrann. Det är helt enkelt en prioriteringsfråga. Nu är ju det här en blogg med ekologisk profil, så det är klart att utslaget blir ganska vinklat. Men mejeriprodukter, ägg, bananer och kaffe tycker de flesta att man ska köpa ekologiskt, annars kan man lika gärna vara utan. Jag skulle även vilja lägga till choklad till den listan. Varför kan ni läsa här. Och då är det fairtrade som gäller i första hand.
Om man då som flera av bloggens läsare pluggar och har ganska knapp ekonomi, hur ska man då göra för att prioritera ekologiskt? Att äta mycket vegetariskt och laga maten från grunden är några förslag som kommer upp, då har man råd att istället välja lite dyrare ekologiska alternativ på en del varor.Det går ändå inte att komma ifrån att tid och kunskap är en nyckelfaktor. Om man som Ika är uppvuxen på en ekologisk mjölkgård så vet man vad man väljer när man väljer ekologiskt, man vet också att alternativet är sämre, även om det är billigare. Och att laga mat från grunden tar längre tid än att använda sig av mycket halvfabrikat. Så var det för mig när jag var hemma själv med båda barnen, ofta fick man välja en enkel lösning, som sojakorv och makaroner. Det är ju ensamstående föräldrars vardag.

11 kommentarer:

stora lilla j sa...

En av de saker jag tycker är tråkigast är att det inte finns ekologisk laktosfri mjölk. Fattar inte varför, fler än någonsin är laktosintolleranta, och de konsumenterna är ju redan vana att betala mycket mer för sina mejeriprodukter varför skulle inte vi få ekologiska mejeriprodukter också???

Theodor sa...

Men att välja ekologiskt är försumbart i jämförelse med att leva vegatariskt, som ni gör. De nuvarande ekologiska märkningarna är inte i närheten av att vara ekologiskt hållbara. På sin höjd kan man jämföra samma sorts produkter med varandra. Den stora vinsten finns i att välja bort vissa varor för andra.

johanna sa...

Man kan laga ganska många olika rätter snabbt även om man gör dem från grunden. Tips kan vara att göra storkok på helgen och fylla frysen med kikärsbiffar och linsbollar att plocka fram när det krisar istället för sojakorv. Vi brukar även koka storkok på hela bönpaketet och frysa in i portionsförpackningar. Fullkornsbulgur, stekt tofu och riven morot är också snabbmat. :-)

Och choklad, ser man det som en lyx som man unnar sig ganska sällan gör det inget om den kostar mycket. Vi köper ibland en chokladkaka på helgen och delar på hela familjen. Tillsammans med russin och cashewnötter blir det ändå MYCKET godis till alla i familjen.

CrimsonAnna sa...

Min kursansvarige i ekologi, en av dem som väckte mitt intresse för ekologiska frågor, sade efter en föreläsning om bl.a bananarbetarnas villkor att han förstår att studenter inte har råd att leva totalt ekologiskt, men hans råd är att köpa det vi har råd med. Det har jag burit med mig sedan dess. Det var då jag slutade äta "gift-bananer"

eco chic sa...

Jag köper helst ekologisk eller faitrade choklad. Samma sak med andra varor också!

Vegomamman sa...

stora lilla j: Nä, man kan undra varför, skriv och fråga!

Theodor: Trist om man inte kan lita på eko-märkningarna, var har du läst/hört det?

johanna: Visst kan man hitta på "bra" snabbmat också, om man känner sig lite kreativ. Ditt förslag med tofu och riven morot lät ju gott..

Anna: jag håller med din kursansvarige, man får göra det man kan och prioritera de "värsta" produkterna. Som bananer.

Eco chic: Ekologisk från green and black är ju dessutom godast!

Theodor sa...

Vegomamman: Det har jag inte skrivit. Jag menar att den stora vinsten är att välja bort vissa produkter, som kött, ris, utländska grönsaker och liknande, snarare än att köpa ekologiskt kött, ris och hitflygna grönsaker.

Emelie sa...

Jag är student och försöker äta så mycket ekologiskt som det bara går. För mig är maten prio ett och att handla ekologiskt känns rätt. Genom kunskap inser man att ekologiskt i så stor utsträckning man kan tillsammans med en vegetarisk kosthållning är det som är "bäst" eller vad man ska kalla det.

Ägg, mejeriprodukter och bananer är ALLTID ekologiskt här hemma men det blir även en hel del annat.

Johanna sa...

+ Anthon Bergs fairtrade choklad = godast!

Håller absolut med att man kan köpa ekologiskt trots skral kassa. Prisskillnaden är oftast försumbar. Och om man är studentmorsa och ändå inte kan lägga ut pengar på studentpuben så kan man gott lägga några kronor extra på godare bananer!

PS! har en tofu-efterlysning i min blogg du kanske har svar på?

Anna sa...

jag gillar att du slår ett slag för rättvis choklad! :D
(är själv ambassadör för rättvisemärkt)

Vegomamman sa...

Theodor: Absolut, men det ena utesluter inte det andra!

Johanna: Ska kolla in tofu-förfrågan! :)

Anna: Rättvisemärkt är nog så viktigt som ekologiskt!