tisdag 11 augusti 2009

Var går gränsen för halvfabrikat?


Tanken slår mig när jag står och brassar en enkel mungbönsgryta till lunch. Krossade tomater, det är ju också halvfabrikat. Hur ska jag klara mig utan det? Jag tänker liksom inte stå och krossa mina egna tomater. Där måste man väl dra en gräns ändå om man inte vill uppfattas som helt fanatisk? Undrar vad Thorbjörg äter istället för krossade tomater. Hur resonerar ni kring halvfabrikat?

11 kommentarer:

josefinesh sa...

Hej! Längesen jag kommenterade något, men lärde bara säga att du och bloggen har räddat många middagar i sommar när fantasin har trytit :D och krossade tomater... kan du inte se det som att du betalar någon för att krossa dina tomater helt enkelt så att du slipper? :)

Esbe sa...

Haha...ja, visst man kan se det som ett halvfabrikat. Men å andra sidan - så länge det inte är något tillsatt i det, så är det ju inte värre än som josefinesh säger.

Och du... Om du inte vill krossa dina tomater får du ju helt enkelt skära dem i små roliga trekanter - det går det med. Tar bara lite längre tid.

Marie sa...

Tanken på att krossade tomater skulle kunna vara halvfabrikat har inte ens slagit mig...
Wikipedia definierar halvfabrikat som "förädlats industriellt från råvaror, men som kräver ytterligare bearbetning för att kunna konsumeras.
Några exempel på halvfabrikat är stål, och mjöl."
Jag skulle nog låta krossade tomater falla under samma klassning som mjöl, och inte fasiken tänker jag mala mitt eget mjöl! :)

Sundarii sa...

Jag håller med Marie, haha, så kul sagt. "Inte mala eget mjöl" Haha

loba sa...

Nej, jag håller också med. Krosstomater är ju bara rena, krossade tomater och inte förädlade på något sätt. Använd dem med gott samvete.

Vegomamman sa...

josefinesh: Kul att du hör av dig:) Bra att bloggen gör lite nytta också och att den hjälpt er i sommar!

Esbe: Små trekanter är väldigt gott, men väldigt tidsödande...

Marie: Det är klart, att mjöl skulle vara havlfabrikat har aldrig slagit mig!

loba och sundarii: skulle ärligt talat inte komma på tanken att strunta i krossade tomater på riktigt, men det är intressant att fråga sig själv ibland. Ur miljösynpunkt är det säkert ingen hit att köpa tomater på burk.

Esbe sa...

Så är det ju iofs...

Men köp ICAs eco-tomater då?? Det är ju tetrapak och inte konservburk.

Mijima sa...

Äsch, det är ju bar tomater i burken ändå.
Jämför med brunsåspulver, med nästna 30 ingredienser!

Sundarii sa...

Där sa Mijima nåt! Det finns ju så många produkter som innehåller massvis med kemikalier tex, och hur rent är det då på ett skala? Krossade tomater är ju rätt "rena" från massa gojs? Jo, det lär finnas vinäger och modifierad majsstärkelse men det är ju för hålla tomaterna fräscha. Pulversåser innehåller ju tonvis med massa "skit" medan ens hemlagade sås innehåller max 5 saker. Tomat på burk, det går snabbt och det är smidigt, vem har tid att krossa massa tomater? Inte jag :P Man vill ju leva bekvämt. Hi hi

Ullis sa...

Det som kan hjälpa mig tjäna tid är en bra grej...
Var jag konstant ledig, alltså slapp lägga över 50 timmar i veckan på mitt arbete skulle jag kunna krossa mina tomater själv.

Vegomamman sa...

Jo, visst finns det mycket saker som innehåller mycket värre skit. Och tid är naturligtvis en del av problematiken, annars skulle väl egentligen ingen behöva äta halvfabrikat. Om man inte är extremt ointresserad av matlagning förstås, ibland glömmer jag att alla inte är matnördar som jag..