måndag 24 augusti 2009

Quinoasallad med rödbetor och blandade bönor


Vardagslycka är också att ha en man som lagar god och hälsosam mat till middag och inte ifrågasätter alla mina påhitt kring kosten. Den här salladen är ett supertillbehör till quornfiléer, halloumi eller bara som den är. Den stora variationen av bönor och grönsaker gjorde att Ettåringen kunde sitta och plocka hur länge som helst och smaka på allting. Sugen på bönsallad blev jag efter att ha läst det här inlägget i Vego Inspira.
6 personer
4 färska rödbetor
2 dl qouinoa
5 broccoli buketter
10 haricotverts
1 burk blandade bönor
1 burk majs
½ purjolök
½ gurka
2 tomater
1 gul paprika
3 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
½ buljongtärning
1 dl vatten
2 tsk rapsolja
3 kvistar färsk citronmeliss
1) Koka rödbetorna i ca ½ halvtimme.
2) Koka quinoan med gurkmeja enligt anvisningarna.
3) Dela broccolin i lagom stora bitar. Koka broccolin och haricotverten.
4)Ta av bladen från kvistarna på citronmelissen. Skiva vitlöken fint och koka den tillsammans med vattnet, citronmelisskvistarna, buljonjgtärningen och olja. Det ska reduceras till hälften.
5) Hacka purjolöken fint. Skölj bönorna. Lägg bönorna och löken i en skål. Slå över buljongkoket, man behöver inte ta med all vitlök. Rör om och låt det ligga och vila, ha gärna skålen övertäckt.
6) Hacka gurka, tomat och paprika.
7) Rör ihop allt utom rödbetorna i skålen.
8) Skala rödbetorna och dela dem, lägg dem överst.

Inga kommentarer: