lördag 1 augusti 2009

Nu är det seriös skärpning som gäller

Med mindre än två veckor kvar på semestern har jag bestämt mig för att det är skärpning som gäller. Man har det ju så himla trevligt hela tiden på sommaren, och när man har det trevligt så vill man gärna äta något gott. Och gärna dricka ett glas vin till. Och helst äta något sött efteråt. Det sätter sina spår, kan jag lova. Nog för att det funkar att köra med vegetarisk GI ett tag när jag känner att jag måste hålla igen. Problemet är att det funkar för bra. När jag äter GI-kost kan jag samtidigt fuska massor med godis, kakor och choklad utan att gå upp i vikt.

Och den här gången gäller det inte bara vikten, jag tänkte faktiskt försöka sluta stoppa i mig en massa skit och sluta använda socker som stress-hanterare. Jag är en riktig sucker för smågodis, choklad och kanelbullar, det är så starkt inpräntat i mitt inre belöningssystem att man unnar sig en bulle till fikat och lite smågodis (gelatinfritt såklart) när man haft en jobbig dag. Snart börjar jag jobba igen efter mamma-ledigheten, och jag vill göra mig av med så många energi-tjuvar som möjligt, för ärligt talat är jag lite nervös för hur jag ska orka med att vara en heltidsarbetande tvåbarnsmamma. Jag vet hur mycket energi som går åt på mitt jobb.


(Japp, nu gör jag också upp med sockret)

Därför tänkte jag istället försöka mig på ett 10-veckorsprogram som jag hittade i tidningen Hälsa nr 8/09 (finns ute nu). Det är näringsterapeuten Thorbjörg Hafsteinsdottir som har satt ihop programmet. Frisk, vacker och tio år yngre ska man bli, vem kan säga nej till det? Klart man måste prova. Skämt åsido, det verkar som en väl sammansatt kostidé som också passar ihop med min strävan efter att äta mindre produkter som kommer från djur. I stora drag handlar det om att sluta med socker (även det dolda), halvfabrikat, konserver, feta mjölkprodukter, bredbara smörprodukter och andra mättade fetter. Istället äta bra proteiner, kalla och fleromättade fetter, långsamma kolhydrater, nötter, frön, grönsaker och frukter. Inga konstigheter alltså! På hennes hemsida finns många recept att testa, men allt är inte vegetariskt. Man ska också ägna lite tid åt meditation och köra detox ett par av de tio veckorna. Allt sker inte på en gång, utan man gör stegvisa förändringar.


(Socker- och mjölkfri quinoa-dessert med mandlar, jordgubbssås och sojagrädde)

Vecka 1: Den första veckan ska man bara skriva ner sina kostvanor. Det var veckan som gick, och jag har istället ägnat veckan åt att äta mer socker än någonsin, eftersom jag lider av lite separationsångest från min bulle till eftermiddagskaffet. Dessutom ska man ta en helfigursbild av sig själv, för om tio veckor minns man inte hur man såg ut innan, säger Thorbjörg pedagogiskt. Det är därför jag står och fotar mig själv i spegeln i barnens rum, jag leker inte att jag är en fjortonårig modebloggerska. (Kanske borde ha tränat in ett leende i alla fall, det ser lite stelt ut!).Vecka 2: Veckan som kommer ska jag alltså undvika allt socker. Men till skillnad från till exempel GI får man äta alla frukter och bär, och man får äta vanliga, långsamma kolhydrater. Det verkar inte helt omöjligt att klara av tycker jag väl.

7 kommentarer:

Hannah sa...

Åh, detta lät ju jätteintressant! Det hade nog passat mig bättre än vegetarisk LCHF. :( Fast frågan är om jag hade gått ner lika mycket i vikt och om jag hade blivit av med så mycket av mitt sockersug? Sedan, när jag inte orkar hålla på med LCHF längre, kanske jag provar på det här. Hoppas att du skriver lite mer om det här, det skulle vara kul!

Och det där om att vara sockerberoende. Jag är likadan, fast värre! (för tillfället har det visserligen lugnat sig rejält tack vare den här nya kosten) Dessutom har jag uppenbarligen inte din ämnesomsättning! ;) Lycka till med 10-veckorsprogrammet!

loba sa...

Det här blir spännande! Jag läste artikeln för bara någon timme sedan och blev väldigt nyfiken. Stort lycka till, ska följa din process med spänning.

Åsa sa...

Spännande! Detta ska jag följa med intresse! (Känn ingen press... ;)) Läste också Hälsa om Thorbjörg och blev lite inspirerad, hon såg så fräsch ut. Men jag har lagt om min kost på annat sätt just nu, så det där får vänta! Lycka till! Det där kommer att gå jättebra! Kram / Åsa I Falun

Frida M sa...

Hannah: Det verkar som att det går jättebra med LCHF för dig, man ska göra på det sätt man tror på, då får man ju bäst resultat!

loba: Tack!

Åsa: Ha, ha, det är därför jag skriver om det, så att det ska bli svårare att fuska.. jag känner ju mig själv..

SusanSnusan sa...

Precis en sådanhär blogg jag letat efter..äter enbart fisk och skaldjur sedan snart två månader...slopat allt annat kött...känns skönt!!!...
Jag lägger in dig som länk på min blogg!!
Tack!!

smet sa...

lycka till hörru..
själv skulle jag aldrig klara av att vara utan sockret... tror jag är fast.. du får tala om hur det går!

Frida M sa...

Susan: Kul! jag ska kolla in din blogg också!

smet: Jag ska rapportera..