Jag känner att Maken tog maktskifttet i hemmet på stort allvar och överraskade med ugnsbakad kål till middag. Det hade jag aldrig kunnat räkna ut. I ärlighetens namn trodde jag heller inte att det skulle vara så gott som det faktiskt var, men det var det. Gott alltså. Receptet är en modifierad variant från Sarah Browns stora Vegetariska kokbok.
4 personer
3 dl kokta sojabönor
1 litet kålhuvud
Smör till stekning och smörjning
1 krossad vitlöksklyfta
1/2 purjolök
100 g svamp, skuren i tärningar
1/2 citron
2 tsk vitlöksgrillkrydda
2 tsk torkad dill
1 ägg
Salt och peppar
Ta bort 8 blad från utsidan av kålhuvudet, skär ut mittnerven på varje blad med en vass kniv och blanchera bladen 2 minuter i kokande vatten. Finhacka resten av kålhuvudet. Värm ugnen till 170 grader. Smält smöret i en stekpanna och fräs vitlök, purjolök, svamp och hackad kål tills allt är ordentligt mjukt. Tillsätt de kokta sojabönorna, pressa i citronen och de andra kryddorna. Låt blandningen svalna lite och vispa i ägget. Salta och peppra väl. Ta en ugnssäker form och täck med några av de blancherade kålbladen och se till att det inte blir några hål. Lägg i fyllningen med en sked och täck över med de återstående bladen. Lägg en annan form ovanpå så att blandningen tyngs ner och ugnsbaka en timme. Servera med kryddig tomatsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar