fredag 21 augusti 2009

Skolan goes vego!Tack för alla peppande kommentarer! Det har varit galet intensiva, men roliga, dagar. Därav utebliven uppdatering igår, eftersom jag helt enkelt däckat i soffan på kvällen. På det stora hela är jag positivt överraskad. Det finns både mycket kunskap och vilja att diskutera kring klimatet. Och nog har de allra flesta varit lyhörda, och villiga att ta till sig det faktum att köttproduktionen är en stor del av miljöproblemet. Jag tror inte att det kommer finnas en enda elev på skolan som inte kan koppla kornas bajs till miljöförstöring... Och att argumentet "men då slaktar vi alla kor" inte är särskilt giltigt i sammanhanget. Som Anna påpekade så är det viktigt att ha en tolerant hållning när man vänder sig till barn och ungdomar. Det handlar inte om att ge dåligt samvete eller propagera för att alla ska bli vegetarianer, utan att informera, inspirera och visa på alternativa proteinkällor. Förhoppningsvis sår man ett tankefrö här och där.
(Christina har dessutom planerat vegetariskt för hela terminen!)
I hemkunskapen har Christina haft vego-matlagning med alla elever på temat rotsaker, ekologiskt och svenskodlat. Åk 8 och 9 har fått improvisera själva utifrån de råvaror som fanns och bjöd på imponerande kreativitet och uppfinningsrikedom. Och kunskap kring matlagning. Det märks att många av eleverna på skolan är vana att hjälpa till och ta ansvar hemma. Mellan varven har de sprungit och hämtat mig så att jag skulle kunna dokumentera deras kulinariska läckerheter, eller lånat kameran och dokumenterat själva. Här följer några smakprov: (alla maträtter är uppfunna på plats av eleverna och de har bara haft 50 minuter på sig att laga maten.)
Wokinspirerad rätt med stekta grönsaker
Ugnsgratinerade rotfrukter
Sallad med vitkål och äpple smaksatt med kanel
Äppelpaj med vaniljsås
Rotfruktspasta med créme fraiche
En annan variant av ugnsgratinerade rotfrukter
Tagliatelle med chilistarka rotfrukter i tomatsås
Ännu en pasta med rotfruktssås

4 kommentarer:

Emelie sa...

Gud vad roligt att det gått bra. Måste även säga att jag tycker att det är SÅ bra av er skola att hålla dessa temadagar. Sådant borde införas på alla skolor, på alla stadier och anpassa efter barnen. Ert arbete är ett föredömme!

CrimsonAnna sa...

Att döma av bilder har du sått många goda frön. Härligt:)

Anonym sa...

Det är verkligen kul att eleverna sprungit och hämtat din kamera för att dokumentera sina vegorätter!

Vegomamman sa...

Emelie: Jag tror, och hoppas, att många skolor gör just miljö-teman, eftersom det inte riktigt går att blunda för nu. Samtidigt så får man vara lite försiktig så man inte tjatar ut eller skrämmer de små liven...

Anna: :)

Anonym: Visst är det!