tisdag 5 maj 2009

Getostgratinerad mungbönsgryta



Jag gör oftast grytor på ungefär samma sätt. Det är tacksam mat där man behöver krossad tomat som bas och sen kan man kan slänga i lite av vad man har hemma och variera med olika bönor och kryddning från världens olika kök; indiskt, italienskt, thailändskt...
Den här varianten påminner därför garanterat om mina andra grytor, men det blev väldigt gott, så jag skriver hur jag gjorde i alla fall. Den är rätt stark, inte så barnvänlig!
Till Bebisen kokade jag grönsakerna på sidan av med lite vitlök och gul curry. Sen hällde jag av vattnet och blandade grönsakerna med lite krossad tomat, kokta mungbönor och grädde.
4 personer
1 burk krossade tomater
2 dl kokta mungbönor (Blötlägg i 8 timmar, koka i 12 minuter)
1 morot
1/2 litet blomkålshuvud
1/2 squash
1/2 gul lök
1/2 palsternacka
1 tsk grön currypasta (finns vid thai-hyllan)
1 tsk malen koriander
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1/2 rulle getost
1/2 dl riven ost
Örtsalt
Rapsolja
En skvätt grädde (inte nödvändigt, jag hade i lite för att mildra smaken)
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka grönsakerna och fräs dem i rapsolja i botten på grytan. Pressa i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa tillsammans med grönsakerna tills de fått lite färg. Slå på krossade tomater och späd med lite vatten. Låt det koka upp och tillsätt buljong, koriander och currypasta. Låt sjuda ungefär 10 minuter eller tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med örtsalt och ev. en skvätt grädde. Rör ner de kokta mungbönorna. Smörj en ugnsfast form och häll över grytan i den. Smula över getosten och den rivna osten. Gratinera i c:a 10 minuter eller tills osten blivit lite brun. Servera tillsammans med ris eller ät den som den är om du vill ha en GI-smart måltid.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt god!! Tackar så mycket för detta goda recept!

Anonym sa...

Otroligt gott! Kommer lagas många gånger här hemma.