torsdag 28 maj 2009

Lyxig och lättlagad tomatsås + bebisbonus


Den här tomatsåsen rekommenderar jag alla att prova! Det var väldigt gott för väldigt lite ansträngning helt enkelt. Det jag bestämde mig för att göra var att byta ut varje ingrediens i min vanliga tomatbas mot ett lyxigare alternativ. Och vilken skillnad det blev, vips hade jag en sås som sätter lite guldkant på vardagen.
(Finns att köpa på de flesta större livsmedelsaffärer och kostar ungefär 10 kr burken)
Körsbärstomatsås 4 personer
2 burkar konserverade körsbärstomater
2 dl vispgrädde
1 gul lök
1/2 kruka färsk mejram
Några kvistar färsk timjan
1 buljongtärning
1 tsk salt
1 msk muscovadosocker
3 vitlöksklyftor
Svartpeppar
Rapsolja
Hacka lök och vitlök. Fräs det i rapsolja tills det blir genomskinligt. Häll på burkarna med konserverade körsbärstomater och vispgrädden och låt det koka upp. Riv i färsk mejram och lägg i hela kvistar med timjan. Tillsätt buljong, muscovadosaocker, salt och peppar. Låt det puttra ihop en stund på svag värme. Vi åt såsen tillsammans med stekt halloumi och ett ris kokt tillsammans med stekt lök och gröna ärtor.
(Muscovadosocker finns som ljust och mörkt. Det mörka sockret har en tydlig smak av lakrits.)
Bebisbonus (8 månader)
Den här såsen passar bra till bebisen också. Laga i en egen kastrull där du värmer en del av körsbärstomaterna tillsammans med grädde, en halv pressad vitlöksklyfta och lite rivna blad från mejram. Koka riset till familjen utan salt så kan du röra ner det i bebisens mat när det är färdigt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Körsbärstomater på burk blir verkligen stor skillnad i en gryta.

Vegomamman sa...

Ja, så mycket godare!

Emma sa...

Är inte de där tomatprodukterna från Mutti saltade? Köpte deras vanliga krosstimat och den innehöll salt...