fredag 22 maj 2009

Därför ska du välja vegetarisk GI framför vanlig


(Det finns trots allt saker som vi är överrens om, jag och Marit)

Det finns inte så många saker som jag håller med Marit Paulsen om. Hennes åsikter om ekomaten ger jag inte mycket för, men jag kan förstå att hon reagerat starkt på alla trend-dieter som rekommenderar att man ska äta väldigt mycket protein från animaliska källor! För hur hållbart är det om alla skulle fylla tallriken med kött och fisk och minimalt med spannmål, grönsaker och andra kolhydratrika livsmedel? Det skulle sluta med katastrof för jorden.

Vad gör man då om man vill tappa några kilo extra till sommaren utan att äta horribelt mycket kött? Lösningen heter vegetarisk GI. Istället för att äta mängder av köttprodukter så ökar du ditt intag av ägg, proteinrika ostar, quinoa och bönor och baljväxter. Komplettera med långsamma kolhydrater från rotsaker och sommarfräscha grönsaker! Jag har provat med mycket bra resultat. I Aftonbladet finns ett GI-program skapat av Fredrik Paulun som innehåller massor av vegetariska livsmedel! Det går utmärkt att hämta inspiration hur hans GI-skafferi och bara skippa råden om kött och fisk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska man äta en kost som maximerar jordens befolkning och inte den kost man är evolutionärt anpassad för?

Även med en allmän kolhydratkost kommer ju jorden slå i försörjningstaket till slut, men då med en större befolkning som ska resa, bo och ha prylar oavsett vad de äter.

Anki sa...

Jag ser fram emot att hitta lite bra veggetariska GI-recept här. Nu äter jag iofs ovolakto men det blir lite enahanda med en massa ägg.