fredag 29 maj 2009

Vegetariska bebisar och fullkornsprodukter

När vi var på BVC i går så passade jag på att fråga om fullkornsprodukter till Bebisen. Hon har fått litegrann, men inte så mycket. Svaret blev att generellt sätt ska man vara extra försiktig med fullkornsprodukter till vegetariska bebisar eftersom de får i sig tillräckligt med fibrer genom de bönor och linser man ger dem. Om man även tillsätter fullkorn kan det lätt bli för mycket. Lite bröd med aningens fullkorn kunde vara okej, men helst inte mer än så.

7 kommentarer:

Jenny sa...

Hej!
Jag har precis hittat hit och gillar verkligen din blogg. Jag har hittat massor med tips och recept nu när jag ska försöka laga mer vegetarisk mat till familjen :)

Vi ses snart igen!

Lina sa...

Vad härligt det måste vara att få gå till folk på BVC som har kunskap kring vegetariska barn!
Min stora skräck är att om jag någonsin skulle få barn hamnar hos old school-personal som tycker att kött är en livsnödvändighet :-S

Sa de vad riskerna är med för mycket fiber?

Lina sa...

Eller "riskerna" var väl att ta i.. men du förstår nog vad jag menar :-)

Karin sa...

Lina: Var också på BVC igår och talade om just barn och mat. Enligt den dietisten är risken med för mycket fibrer att magen "slås ut". Barnet kan bi mycket lös i magen alt hård om den inte dricker tillräckligt. Det hände när min nu äldsta son provade fullkornsgröt första gången. Som förälder (som ju känner sitt barn) kan man ju lätt uppmärksamma det och backa i kosthållningen. Annars är det inte farligt.

Vegomamman sa...

Jenny: Hej! Vad kul att du tänkt laga vegetariskt till familjen och att du hittat tips och inspiration i bloggen. Välkommen tillbaka!

Lina: BVC har blivit mer tillmötesgående nu. De var lite skeptiska i början. Och din andra fråga har Karin redan besvarat:)

Annika sa...

Hej!
Vilken underbar blogg! Har följt den i några veckor och fått jätte mycket inspiration till att laga mat till vår dotter som är 9 månader och inte äter kött.
Angående fullkorn, gällde det även fullkornsgröt och fullkornsvälling? Eller var det bara övriga maten, att man inte ger t ex fullkornsris?

Vegomamman sa...

Annika: Hej och vad roligt att du hittat hit! Känn dig välkommen att kommentera, diskutera eller komma med egna tips! Jag tror att det framförallt gällde fullkornsbröd, pasta, cous cous osv. Vi har faktiskt inte börjat med fullkornsvälling heller ännu till var 10-månadersbebis. Men jag tror inte att det är någon fara så länge er dotter inte är väldigt lös i magen. Bäst att fråga på BVC om du känner dig osäker!