söndag 31 maj 2009

Ännu en bra anledning att dra ner på köttet


I DN idag presenteras en vetenskaplig artikel om grisar som får antibiotika för att växa snabbare. Detta ska alltså kompensera den dåliga djurhållningen. Så istället för att ge djuren så pass drägliga villkor att de växer naturligt proppar man friska djur fulla med antibiotika. Hur sjukt är inte det?
Grisarna på farmen i Chicago som besöks står stå trångt att de inte ens kan vända sig i sin bur. Grisar som inte rör sig gör nämligen av med mindre kalorier. Och på detta har uppfödaren mage att åberopa att det är ett klimatsmart och effektivt sätt att försörja en växande befolkning med mat på. Som om griskött vore den mest klimatsmarta maten!
I EU är det förbjudet att blanda antibiotika i grisarnas foder, men i USA får upp till 97% av alla grisar antibiotika i fodret för att växa snabbare. Läs mer i DN.

5 kommentarer:

marie sa...

och återigen känner jag en lättnad över att vara vegetarian. :)

Sanne sa...

Känner en förtvivlan över att det bara får förekomma sådant djurplågeri!!!

Vegomamman sa...

marie och sanne: Ja, och att det sen är en hälsorisk att äta köttet slipper ju vi veggisar tänka på!

loba sa...

Jag blir också både lättad att jag inte stoppar i mig detta och ledsen för djurplågeriet.

Men framför allt blir jag arg. Arg för att detta får fortgå och arg för att myten om att "kött är nyttigt till varje pris" fortfarande råder. Folk i allmänhet köper sitt kött i god tro att de ger sig och sina barn det bästa och vad får de i sig - kemikalier, tillsatser, tunga mediciner och saltvatten.

Förlåt för gapet, men jag blir så arg.

Vegomamman sa...

loba: Jag tycker att det är BRA att människor gapar och blir arga över sånna här saker, inget att be om ursäkt för!