söndag 3 maj 2009

Linssoppa med varma mackor + Bebisbonus (7-8 mån)


Den här enkla soppan är lätt att göra i en bebisvariant också. Jag kokar Bebisens mat i en egen kastrull eftersom jag använder ganska mycket buljong i vår mat. Annars är det samma ingredienser. Om man vill att bebisen ska kunna äta samma mat som resten av familjen så är det lika bra att börja så tidigt som möjligt!
4 personer
3 dl röda linser (okokta)
2 morötter
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
2 droppar tabasco
1 buljongtärning
7 dl vatten
Salt
Rapsolja
Skiva lök, vitlök och morötter. Fräs dem i rapsolja i botten på soppkastrullen tillsammans med koriander och spiskummin i några minuter. Häll på vattnet och låt det koka upp. Dela blomkålen i bitar. Tillsätt blomkålen, buljontärningen och tabascon. Låt koka i 10 minuter. Skölj de röda linserna och tillsätt dem i soppan. Koka på svag värme i 10 minuter till. Smaka av med salt och citronsaft. Servera tillsammans med varma mackor.
Gör så här till bebisen:
Skiva morot tunt och hacka små bitar av en halv vitlöksklyfta. Bryt små blomkålsbitar. Lägg allt i en liten kastrull och häll på vatten och låt det koka upp tillsammans med några kvistar färsk timjan eller annan örtkrydda. Efter 10 minuter tillsätter du lite sköljda röda linser och låter det koka i 10 minuter till. Häll av vattnet när det kokat färdigt och blanda ut med lite grädde och en tsk rapsolja.

2 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Låter som en mumsig soppa.

Hannah sa...

Åh, den måste jag prova! För tillfället kan jag typ bara ett sopprecept utantill. :P Och det känns ju inte jättenyttigt med pulversoppor som innehåller en massa E-nummer och skit!