söndag 24 maj 2009

Paella


Vi har ju varit bortresta hela Kristi himmelsfärdshelgen, och lyckats bli bjudna på god mat flera gånger om. Helgens höjdpunkt var nog ändå den här paellan som Svärmor lagade. Den kommer från Det vegetariska köket av Lotta Brinck och Nisse Peterson, en av mina favoritkokböcker för övrigt.
6 portioner
4 dl rundkornigt ris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk (400g) hela tomater
2 paprikor
3 msk olivolja
1 kuvert saffran
7-8 dl vatten
1-2 buljongtärningar
250 g gröna bönor
1 burk (400g) kronärtskockshjärtan
5 dk kokta bondbönor/vita bönor
Citron
Värm upp ugnen till 250 grader, men bara undervärme. Skala och skiva lök och vitlök. Häll av spadet från tomaterna och spar det. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Häll 2 msk olja i en stekpanna. Fräs vitlök, lök och paprika lätt. Pensla långpannan med 1 msk olja och häll på det riktigt varam fräset och blanda ned riset. Sätt in i ugnen. Koka upp hett vatten, tomatspad, buljongtärning, saffran och håll varmt. Häll på buljong då och då när riset börjar bli torrt. Efter 20-30 minuter är riset mjukt. Lägg på och peta ned i riset gröna bönor, kronärtskockshjärtan, hela tomater och kokta bönor. Häll på ytterligere buljong och låt bli riktigt varmt. Lägg på citronklyftor och servera med bröd.

Inga kommentarer: