Hur ser framtidens gröna stad ut? Trång, om man får tro de arkitekter som ritat upp planerna för ett hållbart Paris. Städerna ska inte länge få sprida sig som en amöba och äta upp landsbygden, istället ska stadens luckor fyllas med ny bebyggelse som kantas av gröna bälten som ska suga upp utsläpp och hålla nere medeltemperaturen. Tidigare tankar om ljus och rymd får ge vika för effektivisering av ytor. Ett hus på på 30 m byggs på till 60 m. Genom att förtäta staden vill man också bryta utsatta områdens segregering, avskaffa förorterna helt enkelt!
En banbrytande och säkert nödvändigt koncept, men inte blir jag särsilt sugen på att bo i en sådan stad. Jag tror att människan behöver ett visst mått av ljus och rymd omkring sig för att må bra. Om detta är framtidens stad gör jag som syrran och flyttar ut till ett torp i skogen!
Läs mer på DN.se
söndag 24 maj 2009
Trångbott i den urbana gröna revolutionen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Jag håller med-är stark motståndare till att bebygga alla grönområden. Är uppvuxen i en förort med mycket natur och nä-balansen är det bästa
Jag bor i en liten ort och oftast rör jag mig bara mellan mitt hus och äldsta sonens förskola. Söndag fm handlar jag för veckan på någon av våra små lokala mataffärer. Så har det sett ut sedan min yngsta son föddes för snart 10 månader sedan. Så i fredags åkte jag och mamma till Norrköping för att hälsa på min bror. Vi gick på stan som sig bör när man får komma "ut och lufta". Efter bara några få timmar kände jag att alla mina sinnen var helt överbelastade - jag kände mig påverkad och som om hela världen gungade! Jag kan inte förstå hur otroligt ovan jag var vid alla stadens intryck! Samtidigt måste jag ju erkänna hur glad jag också var då det innebär att jag måste vara på en ganska låg växel i vanliga fall. Stadens invånare förstår nog inte riktigt hur otroligt påverkade deras sinnen ständigt måste vara. Så visst måste staden absolut ha luft, ljus och "vattenhål" för själen.
Absolut, men man behöver inte aktivt motverka förtätning av staden för de som faktiskt vill bo så, vilket man gjort under allt för lång tid. Tur att det är på väg att ändras i Stockholm. Man sparar mängder av resurser om man bor nära varandra och delar på uppvärmning, mattransporter och spårbunden kollektivtrafik. Vilket är svårt att göra effektivt i en villaförort.
Idén är ju att man ska bygga högre hus och på gammal industrimark. Inte på de värdefulla grönområdena.
Karin: Precis sådär kan jag känna mig efter ett par veckor i sommarstugan också!
magthmrod: Jag förstår också att det har sina miljömässiga fördelar, det är ju det hela idén bygger på. Men även om man bygger på industritomter och gör husen högre betyder det fler människor på samma yta, jag kan tycka att det är nog klaustrofobiskt som det är. Men så är jag inte lika urban som du heller :)
Jo fast håll med om att det är lika illa att tvinga ut folk att bo i förorter som egentligen vill bo klaustrofobiskt. Som man gjort hittills. Istället för att bygga där de vill bo, i stad.
Ja, dom som tycker om att bo trångt ska absolut få göra det, bara jag slipper!
Skicka en kommentar