söndag 8 februari 2009

Vegetarisk husmanskost: Svärmors Quorn i dillsås med kokta morötter och potatis



För alla er som har tröttnat på allt vad GI och lågkolhydratskost heter bjuder jag här på Svärmors fantastiska quorn i dillsås. Husmanskost när den är som bäst. Dessutom blev det maräng gräddtårta med krossad Daim till efterrätt. Enjoy!
(Receptet är från Buffé, men med Svärmors korrigeringar)
Quorn i dillsås (4 personer)
1 1/2 påse quornbitar
1 dl vatten
2 1/2 msk grönsaksfond
4 dl créme fraiche
1 msk maizena (majsstärkelse)
1/2 dl finhackad dill
Nymalen svartpeppar
Salt
Ev. lite färskpressad citronjuice
Börja med att sätta på en kastrull med skalad potatis och morot så är det klart samtidigt som dillsåsen.
Vispa ihop kallt vatten, fond, créme fraiche och maizena i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning i c:a 5 minuter. Smaksätt med dill, nymalen svartpeppar och salt. Lägg ner de frysta quornbitarna i såsen, rör om och sjud sakta under lock i 4-5 minuter. Smaka av med lite mer salt och ev. lite citronjuice för att förstärka det syrliga. Servera tillsammans med de kokta potatisarna och morötterna.
Maräng gräddtårtan är gjord av färdiga marängbottnar, vispgrädde och krossad Daim som varvas i olika lager.

2 kommentarer:

Ensamvarginna sa...

Vem säger att vegetarisk mat är tråkig och sällan riktigt god? De har så himla mycket fel! Den kan ju smaka precis hur gott som helst och nästan alla köttrecept kan omvandlas till kärleksfullhet av en duktig kock.

Frida M sa...

Absolut, jag är glad att det finns så mycket kärlek omkring oss och att vi alltid blir bjudna på god, vegetarisk mat hos familj och vänner!