torsdag 5 februari 2009

Tofuspett med tzatziki och tomatsallad (Vegetarisk GI)

I väntan på ljuvliga sommarkvällar i trädgården kan man tjuvstarta grillsäsongen i en vanlig grillpanna med somriga tillbehör. Och drömma sig bort litegrann.
Tofuspett (4 personer)
300 g tofu (Vill man inte göra sin egen marinad finns det färdigmarinerad att köpa i affären)
1 röd paprika
1/2 dl olja
1/2 dl soja
1/2 dl balsamvinäger
Färsk riven ingefära
Vitlök
Örtsalt
Dela tofun i tärningar. Blanda olja, soja, balsamvinäger, ingefära, vitlök och kryddor. Lägg tofubitarna i en plastpåse tillsammans med marianden och skaka. Låt stå några timmar. Dela paprikan i lagoma bitar. Varva tofu och paprika på spettet och stek på medelstark värme i grillpannan tills tofun fått färg.
Tzatziki ( 4 personer)
1 gurka
4 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
Salt
Riv gurkan och lägg i en trådsil för att rinna av. Salta lätt. När vätskan runnit ur blandar du gurkan med yoghurten. Pressa i 4 vitlöksklyftor och häll i olivoljan. Blanda väl. Smaka av med salt.
Tomatsallad (4 personer)
4 tomater
1 röd lök
1 dl riven parmesan
2 tsk finhackad färsk eller fryst basilika
Olivolja
Salt
Peppar
Hacka tomaterna och rödlöken fint. Blanda med riven parmesan och basilika. Häll över en skvätt olivolja och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: