lördag 21 februari 2009

Enkelt att göra egen fruktpuré till bebisen




Att mosa sina egna fruktpuréer är lätt som en plätt och enkelt att variera. Det går bra att blanda färsk frukt med frysta bär. Den här varianten är gjord på ekologiska royal gala äpplen och frysta hallon. Det går åt en påse (1 kg) äpplen och ungefär ett halvt paket frysta hallon. Ingen tillsatt socker.
Så här gör du:
Skala och kärna ur äpplena och dela i bitar. Lägg tillsammans med hallonen i en kastrull och täck till 3/4 med vatten. Just de här äpplena avger så mycket vätska att det inte behövs mer vatten än så. Koka långsamt på spisen och mosa under tiden med en "potatisstöt". Häll av lite vätska efter ungefär halva koktiden. Dessa äpplen behöver koka i ungefär en kvart, men det kan variera beroende på vilken frukt du använder. När purén är färdigkokt kan du mixa om du vill ha det alldeles slätt. Sedan är det enkelt att frysa in och ta fram vid behov.
Förslag på variationer:
Färska päron och frysta mangobitar
Färsk annanas med frysta jordgubbar
Färska äpplen med frysta björnbär
Tips! När Bebisen håller på att få en ny tand tycker hon att det är toppen att äta fruktpuréerna halvtinade; svalkar skönt för tandköttet!

3 kommentarer:

annelie sa...

Hej hej. Jag brukar läsa din blogg och tycker den är jättefin och bra! Jag har en bebis som är 3 månader, ganska snart dax för smakportioner alltså. Jag tänkte testa några av dina recept på henne, men vilka rekommenderar du att man börjar med, d.v.s vilka recept är för riktigt små bebisar och vilka är för lite äldre? Tack på förhand! Annelie

Frida M sa...

Hej annelie!

Det är jätteroligt att börja med smakportioner till bebisen!

För riktigt små bebisar börja man med t.ex. potatis-morot, potatis-broccoli, potatis-palsternacka.

Lagom mängdberäkning är t.ex. 3 morötter, 2 potatisar och 2 msk matfett+kokvatten.

De flesta av mina recept är när man kommit förbi de första smakportionerna. Jag ska bli bättre på att märka recepten och kan även lägga upp några av "smakisarna".

Lycka till!

annelie sa...

Tack för tipsen!