onsdag 11 februari 2009

Vardagspasta - Snabbt, billigt och gott


Den här pastan är en "man tager vad man haver"-rätt. Kylskåpet får avgöra, men någon form av bönor eller ost för proteints skull bör finnas med. Adzukibönor är tacksamt att ge till barn eftersom de är små och smälter in i såsen. Maten är klar på 20 minuter, så den passar bra för stressiga vardagar. Fetaosten ger lite guldkant, men såsen blir god utan också om man vill ha en riktig budgetvariant.
4 personer
1 1/2 pkt krossade tomater (600 g)
1 stor gul lök
1/2 squash (eller paprika, purjo, broccoli, blomkål...)
1 stor morot
2 dl kokta adzukibönor (eller kikärtor, kidneybönor, röda linser...)
200 g fetaost (för guldkant)
1 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja (fryst)
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk flytande honung (socker går också bra)
Olja till stekning
Salt
Börja med att sätta på vatten till pastan så är det klart ungefär samtidigt. Hacka löken och skär moroten i fina stavar. Skär squashen i lite grövre bitar. Stek grönsakerna i olja tillsammans med pressad vitlök, koriander och spiskummin ett par minuter. Slå på krossade tomater, vatten och grönsaksfond. Låt det koka upp. Häll i bönorna. Smaksätt med honung, persilja och salt. Låt det stå och puttra under lock tills pastan är klar. Tärna fetaosten och rör i den precis före servering.

Inga kommentarer: