torsdag 5 februari 2009

Skulle du välja att bosätta dig nära ett kärnkraftverk?

Alliansen är nu överens om att inte respektera folkomröstningen från 1980 och upphäva förbudet mot nybyggnad av kärnkraften.
Innan du ställer dig upp och applåderar utbyggnaden av kärnkraften tycker jag att du ska ställa frågan till dig själv: Hur nära ett kärnkraftverk skulle jag våga bosätta mig? 1 km? 5 km?
10 mil?

Läs också "Cancer vid kärnkraftverk oroar"DN.se

2 kommentarer:

Maja Glad sa...

Tjernobyl var en stad i Ukraina nära Vitryssland och Ryssland, mest känd för Tjernobylolyckan 1986 (haveri i stadens närliggande kärnkraftverk som spred radioaktiva ämnen över stora delar av Europa). Tjernobyl var ett litet kommunikationsnav och ett viktigt handelscentrum, speciellt under 1800-talet. Staden ligger ungefär 14,5 kilometer söder om kärnkraftverket. Vid tiden för katastrofen den 26 april 1986 evakuerades över 180 000 invånare från staden och andra drabbade områden (inklusive städerna Prypjat och Opatjitji).
Trots att strålning fortfarande sipprar ut från katastrofplatsen lever den åttahundra år gamla staden kvar, om än knappt. Omkring 100 personer, främst äldre, har valt att bo kvar i sina hem i staden och byarna runtomkring trots riskerna, och regeringsarbetare försöker rensa upp det radioaktiva materialet. 1987 bodde hela 12.000 personer i staden, 2003 bodde omkring 300 där.
Tjernobylolyckan, eller Tjernobylkatastrofen, var en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen). Olyckan inträffade natten till den 26 april 1986 klockan 01.23 när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat förstördes genom en explosion och ett radioaktivt moln spreds med vindarna över stora delar av Europa.
Orsaken till olyckan var en kombination av dels reaktortypens bristfälliga konstruktion, dels operatörsfel. Operatörerna stängde av flera säkerhetssystem helt i strid med gällande regler.
Sovjetunionen försökte först hemlighålla för omvärlden att olyckan hade inträffat.[1] Att någonting hade hänt upptäcktes dagen efter olyckan vid det svenska kärnkraftverket i Forsmark, 110 mil från Tjernobyl, och senare även vid ett kärnkraftverk i Finland, där känslig utrustning visade radioaktivt utslag på en person som kom in till sin arbetsplats. Ytterligare mätningar gjordes och det kunde konstateras att radioaktiviteten inte kom från det svenska kärnkraftverket. Detta gav en första indikation om att något hade hänt i Ukraina. Även satellitbilder visade vad som hade hänt.
I november 1986 göts hela reaktor 4 in med 250 000 ton betong i ett slags sarkofag för att hindra ytterligare spridning av radioaktivitet. Det har senare framkommit uppgifter att betongen håller på att spricka. En ny sarkofag skall byggas, bland annat med hjälp av pengar från EU.
Följder i Sverige
Även Sverige blev påverkat då regnmoln band radioaktiva partiklar och drev med vinden och orsakade radioaktivt nedfall över vida områden. På ett par dagar hade nedfallsområdet spritt sig ända till Sverige, varvid Gävletrakten blev hårdast drabbad. Farliga radioaktiva isotoper har upptagits av bland annat svamp i skogarna. Förtäring av sådan svamp är därför olämplig, innan radioaktiviteten avtagit till lägre nivåer. Via kontaminerad renlav har radioaktiva ämnen spritt sig till renar, och renkött måste ges särskild kontroll att strålningsvärden är tillräckligt låga, innan kött kan släppas fritt för försäljning till allmänheten. Utöver de olägenheter som detta medför, blev det ett ekonomiskt avbräck för rennäringen.

Maja Glad sa...

Texten från Wikipedia