lördag 21 februari 2009

Smakportioner till vegetariska bebisar (och andra)


Alla kan lära sig att laga egen barnmat. När vi började kunde vi ingenting, utan exprimenterade oss fram. Den vegetariska näringsläran har jag med mig från mina år som vegan då jag läste väldigt mycket i ämnet. Det viktigaste att tänka på när man lagar vegetarisk barnmat är att få tillräckligt med protein och järn i kosten. Förutom baljväxter som är rika på protein kan du med fördel ta in mjölkprodukter ganska tidigt. Keso är en utmärkt proteinkälla. Ge järnberikad gröt eller välling minst en gång om dagen.


Böcker som är bra att ha med sig på vägen är "Grön barnmat" av Elisabeth Kylberg ovh Åsa Strindlund. Den har ett gediget avsnitt med vegetarisk näringslära. Till smakportionerna använde vi oss med första barnet av ett häfte som heter "Matstart" och kommer från Hushållningssällskapet. Fråga på ditt BVC om de har ett häfte du kan få.


Som ni kanske har märkt skriver jag oftast inte ut vilken månad de olika barnmatsrecepten är anpassade för. Det beror på att olika barn tar så olika lång tid på sig att vänja sig vid maten. Vissa börjar vid 4 månader och andra först vid 6 månader. Jag har heller inte lagt ut några recept på rena smakportioner. När man än väljer att börja med smakportioner så är det enkla, rena smaker som gäller i början. De mer kryddiga alternativen med bönor och linser kan man prova när barnet äter en hel del olika grönsakspuréer och även provat lite keso. Ofta kan man läsa av barnets nyfikenhet kring maten. Ett barn som ivrigt studerar allt du stoppar i munnen är ofta mer benäget att ta till sig nya smaker, ett annat barn kanske bara vill äta gröt de första månaderna och envist spottar ut allt annat. Man brukar också säga att det tar ungerfär 12 smaktillfällen innan barnet vänjer sig vid en ny smak, så ge inte upp om barnet ratar maten första gången. Servera istället den nya smaken tillsammans med något välkänt. Min bebis var inte alls förtjust i broccoli den första månaden, men tycker nu att det är jättegott. Här är några varianter på smakportioner som är bra att börja med:

Morotspuré

3 morötter
2 potatisar
2 msk raps-och linolja
Kokvatten

Broccolipuré

200 g broccoli
2 potatisar
2 msk raps-och linolja
Kokvatten

Majspuré

200 g majskorn
3 potatisar
2 msk raps-och linolja
Kokvatten

Palsternackspuré

3 palsternackor
2 potatisar
2 msk raps-och linolja
Kokvatten

Gör så här:
Skölj och skala grönsakerna. Koka upp vattnet. Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Koka dem mjuka. Mixa tillsammans med ungefär 1/3 av kokvattnet och tillsätt raps-och linoljan. De första puréerna ska vara ganska lösa. Tillsätt gärna en tsk osaltat smör vid servering.

Inga kommentarer: