Den här purén är sammansatt så att bebisen ska få en komplett måltid med protein, kolhydrater och järn. Anledningen till att jag oftast använder potatis som kolhydratskälla är att den också innehåller protein. När man äter vegetariskt är det bra att kombinera så många proteinkällor som möjligt för att kroppen ska få de aminosyror den behöver, eftersom endast sojabönan innehåller fullvärdigt protein i sig. Avsluta gärna med ett fruktmos gjort på till exempel ekologiska äpplen eftersom C-vitaminet bidrar till att ta upp järnet. Kikärtspurén är bra att introducera när ditt barn provat majs, ärtor, keso, röda och gröna linser som poteinkällor.
5-10 portioner (beroende på hur stor din bebis är i maten)
2,5 dl kikärtor (kokta)
3 potatisar
1/2 palsternacka
2 tsk fryst hackad persilja
1 krm koriander
2 msk raps-och linolja (jag använder alltid denna olja till bebismaten eftersom den är rik på omega 3)
3 msk kokvatten
Blötlägg kikärtorna kvällen före. Koka kikärtorna i c:a 1 timme (byt kokvatten efter halva tiden). Dela potatisen och palsternackan i små bitar och koka tills de blir mjuka. Mixa kikärtor, potatis och palsternacka med oljan, persiljan och koriandern tills du får den konsistens du vill ha. Tillsätt kokvatnet och mixa igen. Frys in i lagoma portioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar