lördag 21 februari 2009

Att inte satsa på skolmaten är att inte satsa på elevernas förutsättningar till lärande

Skolmaten har varit i hetluften ett tag nu sen incidenten då någon filmade i ett skolkök hur mat togs upp från golvet och serverades till eleverna (se web-TV klipp). Även programmet Skolmatsakuten lockade många tittare. Nu publicerar Aftonbladet ännu en artikel om skolmat som mest ser ut som en oätlig sörja och eleverna känner sig så äcklade att de tappar aptiten.

För mig är det självklart att bra skolmat hänger ihop med elvernas förmåga att prestera i skolan. På skolan där jag jobbar har skolmaten alltid varit prioriterad. Det finns flera alternativ, bra vegetarisk kost och ett salladsbord som innehåller mer än isbergssallad, tomat och gurka eller den obligatoriska vitkålen. Tycker man inte om maten kan man äta sig mätt på sallad med bönor, keso, fetaost, tzatziki och andra alternativ. En elev som inte ätit bra under dagen är inte mottaglig för lärande och att ha matte klockan tre på eftermiddagen när man inte ätit en ordentlig lunch är i princip omöjligt.

När jag jobbar äter jag varje dag tillsammans med eleverna och de allra flesta äter med god aptit. Men då har också skolan sett till att satsa på skolmaten och vi har en duktig husmor som bryr sig om hur maten smakar. Även på vår sons dagis har de en duktig kock som lagar näringsriktig vegetarisk mat åt honom.

Inga kommentarer: