söndag 22 februari 2009

Quinoabiffar med fetaostcrème från Saltå Kvarn


Jag har varit lite slarvig med GI-tänket den här veckan, men dessa tror jag har ett hyffsat bra GI-värde. Det är ströbrödet som inte är så bra. Kanske man kan göra eget av fullkornsknäcke? Någon som testat? Om man bara äter dem tillsammans med fetaostcrèmen och en sallad så tror jag ändå att måltiden i sig står sig rätt bra ur GI-synpunkt. Vi hade även ett broccolimos till, det receptet finns arkiverat under GI och Festmat.


Smeten är lite svårarbetad eftersom den känns väldigt lös. Det är inte helt enkelt att forma biffarna. Jag tror att om man kokar quinoan en stund i förväg så att den hunnit bli ganska torr så blir smeten mer lättarbetad. När du väl format biffarna håller de dock ihop jättebra i stekpannan och biffarna blir väldigt goda. Gör fetaostcrèmen på ekologisk crème fraiche och en riktigt krämig, smakrik fetaost så behöver du inte krydda alls, den smakar som en dröm!
4 personer
(Receptet är hämtat ur: Smaker från Saltå Kvarn - Maten, brödet, kakorna av Åsa Swanberg)
1 dl hel dinkel
1 1/2 dl quinoa
1 grönsaksbuljong
2 ägg
2 msk ströbröd
2 msk crème fraiche
1 liten gul lök
1 finriven morot
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Sesamfrön
Olja till stekning
Fetaostcrème:
2 dl crèmefriache
100 g fetaos
Koka dinkeln och quinoan i grönsakbuljong. Blanda ägg, crème fraiche och ströbröd i en bunke och låt det svälla några minuter. Hacka löken, riv morote, pressa vitlöken och blanda ner detta i bunken. Blanda i dinkel-och quinoablandningen. Salta och peppra. Forma biffar och panera dem med sesamfrö. Stek biffarna i olja på medelvärme c:a 4-5 minuter på varje sida. Mosa ihop fetaosten med crème fraichen och servera tillsammans med biffarna.

3 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Har läst tipset att byta ut ströbröd mot vetegroddar i t.ex. biffar. Vet inte hur det är med GI-värdet men kanske värt att kolla.

Frida M sa...

Tack för tipset!

www.twitter.com/vegomiddag sa...

Supergoda!