söndag 15 februari 2009

Vegansk festmåltid -Marockansk rotfruktsgryta med katrinplommon och broccoli gratinerat med nötcréme





Pappa lagade den här fina festmåltiden när vi firade min och Syster-ysters födelsedag. Allt är helt veganskt, utom den smulade fårosten som man kan välja om man vill ha på eller inte. Receptet på rotfruktsgrytan kommer från tidningen Eco Queen, som jag skrivit en del om på den andra bloggen. Broccolireceptet är pappas egna. Valnötscrémen är ett gott alternativ till ost när man ska gratinera saker.
Marockansk rotfruktsgryta 4-6 portioner
3 rödlökar
5 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 bit vitkål
4 kvisttomater
Olivolja
1/2 g saffran
1 tsk malen spiskummin
1 kanelstång
7 dl vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
150 g katrinplommon
1 tsk harissa
2 dl hackad bladpersilja
Skala och skär löken i grova klyftor, hacka vitlöken. Ansa och skala rotfrukterna och vitkålen och skär dem i knubbiga bitar. Skär tomaterna i grova bitar. Fräs löken i olivolja i en stor gryta utan att den får färg. Tillsätt vitlök, rotfrukter och vitkål och fräs under lock tills kålen sjunkit ihop, rör om då och då. Blanda i kryddorna och låt dem färs en stund. Tillsätt tomater, vatten och buljong och låt koka under lock på svag värme tills rotfrukterna är mjuka, c:a 35 miunter. Späd ev. med mer vatten. Blanda i katrinplommonen när ungefär 15 minuter av koktiden återstår. Smaka av grytan med harissa och salt och blanda i persiljan.
Broccoli gratinerad med valnötscréme (8 portioner)
2 stora broccolibuketter
1 dl rapsolja
1 dl vatten
150 g valnötter
3/4 dl solrosfrön
Salt och peppar
Mixa valnötterna och solrosfröna med oljan och vattnet tills det får en krämig konsistens. Smaka av med salt. Bryt broccolibuketten i bitar och lägg i smörjda ugnsfasta formar. Strö över lite flingsalt och grovt malen peppar. Droppa över valnötscrémen. Gratinera i ugnen på c:a 200 grader tills broccolin mjuknat, den ska inte bli vattnig. Servera tillsammans med rotfruktsgrytan, ris och evetuellt lite smulad fårost.

2 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. Din pappa verkar härlig han med. Det låter gott-kanske testar detta med:)

Unknown sa...

Vansinnigt, gudomligt, vill-ha-den-snart-igen-god!