tisdag 3 februari 2009

Blåbär-och banangröt (Vegetarisk barnmat)




Livsmedelsverket rekommenderar att man ger industritillverkad gröt och välling så länge som möjligt till vegetariska barn. Anledningen är att industrins grötar är järnberikade. Någonstans runt 4 månader sinar den järndepå som barnet byggt upp i magen och då måste det fyllas på. Äter man inte kött måste man därför vara mer nogrann med att se till att få järn på annat håll och enklaste sättet är genom industrins grötar. Däremot kan man byta ut industrigröten något mål då och då för mer variation (och mindre kostnad). Funkar bra från 6 månader.
1 bebisportion
1/2 dl ekologiska havregryn
1 dl vatten
1 näve frysta ekologiska blåbär
1 tsk raps-och linolja eller 1 klick smör
1/2 banan
Finfördela havregrynen genom att mixa dem. Lägg i en tallrik tillsammans med blåbären och häll över vattnet. Värm på full effekt i micron c:a 30 sekunder. Ta ut och rör i raps-och linoljan. Mosa i den halva bananen. Naturligtvis går det lika bra att göra på spisen om man saknar micro. Blåbären är rika på C-vitamin för upptaget av jär ur havregrynen.

Inga kommentarer: