onsdag 4 februari 2009

Kan drömmen om den stora, lyckliga familjen vara ett hot mot miljön?

Det kan den. I alla fall om man lyssnar på den brittiska regeringens rådgivare i miljöfrågor, Jonathon Porritt. Han menar att det är oansvarigt ur miljösynpunkt att skaffa fler än två barn, och vill att regeringen ska avsätta pengar för familjeplanering i form av preventivmedel och aborter. Med detta har han också retat slag på abortmotståndare runt om i världen (vilket i och för sig är lite roligt).
Men hallå, vänta ett tag! Är det Storbritannien 2009 vi pratar om, eller Kommunismens Kina där det var förbjudet att skaffa fler än två barn? Jag hoppas att han inte på allvar tror att man kan ge människor ett grönare medvetande genom förbud och tvång. Vad är det för fel på inspiration, uppmuntran och samhällsinformation?
Jag försöker inte förneka att jordens överbefolkning är ett miljö- och samhällsproblem, men jag är ganska övertygad att det finns andra vägar att gå om man vill göra en insats för miljön, än att avstå från ett barn man längtar efter. Det är väl för våra barns skull som vi ska ta hand om jorden?

Du kan läsa artikeln på Allt om barn.se och även läsa vad Porrit själv säger om saken på sin blogg Jonathon Porrit.com.

Inga kommentarer: