måndag 12 januari 2009

Sallad med smak av Sydamerika


Den här salladen innehåller quinoa, som bara odlas i Ecuador och svarta bönor tillsammans med apelsin, som är en vanlig anrättning i Brasilien, därav anspelningen på Sydamerika.
Den är dessutom en riktig proteinbomb och passar bra för den som är aktiv eller tränar mycket. En vänninas mamma som växte upp i Brasilien lärde mig också att svarta bönor ska ätas tillsammans med apelsin för att maximera järnupptaget.


Röd quinoasallad med mozarella, svarta bönor och apelsin (4 pers)

2 dl röd quinoa
1 burk svarta bönor
1 apelsin
2 pkt mozarella
En näve jordnötter
1/2 röd lök
Några gröna blad (ruccola, babyspenat)
Rapsolja
Örtsalt
Tillbehör: Vitlöksyoghurt och ev. bröd om man vill öka kolhydratintaget.
Koka quinoan i förväg och låt den svalna av. Blanda den tillsammans med apelsin skuren i bitar, de gröna bladen, jordnötterna och svarta bönorna. Häll över olja och salta efter smak. Lägg upp salladen på ett fat och lägg mozarellan skuren i lagom tjocka skivor runt omkring. Strö över skivad rödlök. Jag höll kryddningen av salladen ganska neutral och serverade istället en lite starkare vitlöksyoghurt som tillbehör.

Treåringen åt väldigt bra av denna anrättning, trots att han är sjuk i feber och tidigare under dagen vägrat att äta något annat än välling och mandariner.

Näringsvärde: Protein från hela fyra olika källor; bönorna, quinoan, mozarellan och jordnötterna. C-vitamin från apelsinen hjälper till att ta upp järnet ur bönorna och de gröna bladen.

2 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Det ser supergott ut. Jag blev sugen på att ha apelsin i maten så jag marinerade kikärtor som ska bli sallad imorgon

Frida M sa...

Kul, dela gärna med dig av receptet om det blev gott!