Idag har vi varit på ettårs-kalas hos Lilla A som firades med en riktigt läcker brunch. Min väninna C, som också är helt vego, har dessutom bidragit med ett par riktigt schyssta recept. Brödet passar bra för oss som äter GI-inspirerat. Fruktsalladen på bilden innehåller bland annat mango, physalis, granatäppelkärnor och kiwi.
C skriver:
Brödet är baserat på Anna Skippers brödrecept och går att hitta på hennes hemsida. Jag brukar använda receptet som bas för att ha lite koll på mängder, men variera det med lite olika mjölsorter, nötter och fröer. Dagens bröd var gjort med valnötter och äppelmos toppat med linfrön.
C skriver:
Brödet är baserat på Anna Skippers brödrecept och går att hitta på hennes hemsida. Jag brukar använda receptet som bas för att ha lite koll på mängder, men variera det med lite olika mjölsorter, nötter och fröer. Dagens bröd var gjort med valnötter och äppelmos toppat med linfrön.
Annas nyttiga bröd:
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
Sätt ugnen på 175 c. Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen.Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.Grädda ca 100 minuter.Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
Rostade tomater
Skär 500 gram tomater, antingen runda eller plommontomater, i halvor och lägg dem i ett lager på en bakplåt med snittytan uppåt. Salta och ställ in i förvärmd ugn, 125 grader, i 4-5 timmar. Tomaterna kommer att bli skrynkliga och mörkna. Servera dem samma dag med krossad svartpeppar och olivolja till. Vill man i stället göra hemtorkade tomater gör man på samma sätt, men låter dem stå i ugnen i 7-8 timmar för plommontomater eller upp till 10 timmar för runda. Låt dem svalna och lägg dem sedan i burkar tillsammans med lite hackad färsk persilja och häll över olivolja. Förvaras svalt.
1 kommentar:
Vilka fina bilder!!
Och smarrigt lät det också.
Skicka en kommentar