lördag 31 januari 2009

Grön Wokspecial (Enligt vegetarisk GI)



När det är dags att woka hemma är det alltid Maken som sköter köket. Jag har ärligt talat inte ens försökt eftersom det blir så himla gott när han gör det. Så det här är alltså hans Wokspecial. Tidigare, när vi inte försökte äta GI-inspirerat, brukade vi alltid röra i nudlar i woken på slutet, vilket blir väldigt gott. Nu kokar vi bara lite nudlar på sidan till Treåringen. Istället äter vi woken utan vare sig ris eller nudlar. Ett bra alternativ när man äter enligt vegetarisk GI är att ha i lite mer rotsaker i woken för att få de långsamma kolhydraterna som du står dig på länge. Wokbasen är lagom till två personer om du äter den utan ris eller nudlar, fyra personer om du serverar något till.


Wokbas:

Ett halvt broccolihuvud
10 champinjoner
4 morötter
3 vitlöksklyftor
½ halv rödlök eller en tredjedels purjo.
1 paprika
Salt
Peppar
Soja
Chilisås
200 ml Kokosmjölk


Goda tillägg som kan göras:

Quoarnbitar, tofu (om du använder tofu kan den med fördel marineras dagen innan), sojabitar (men Israel ligger på min minus lista)
Blomkål, spenat, sockerärtor, cashewnötter, någon form av bönor, kålrotJordnötssmör, curry, caeynnepeppar, chilipulver, tabasco, koriander, ingefära, vitlökskrydda (Jag brukar tillsätta kryddorna under tiden jag wokar, en krydda per grönsak ungefär)


Börja med att förberedda och dela alla grönsaker och tillbehör (se bilden):







Grönsakerna ska sedan wokas efter tillagningstid.

Quorn, tofu och sojaprodukter steker jag i en stek panna bredvid och tillsätter i woken innan man drar på chilisåsen. Då vet man att dom har blivit genomstekta och bra kryddade.

Ha alltid ett glas vatten i närheten i fall det blir för varmt och något håller på att brännas vid, då kan man hälla på lite vatten och låta det koka lite.


I wokbasen brukar jag göra så här:

När man wokar ska man hela tiden röra om bland grönsakerna.
Maxa plattan och häll i olja, vänta tills det är riktigt varmt. Lägg i broccoli och woka i några minuter.
Tillsätt sedan champinjonerna och sojan. Det kan då bildas lite extra vätska, men det är bara bra. På med morötterna och låt dem ångas lite av sojan. Salta och peppra.
När morötterna har fått wokas ett par minuter kan man lägga i vitlöken och låter det gå i hop ett tag.
Sedan slänger man i paprikan och låter den wokas ett par minuter.
Sedan tar man en lagom mängd chilisås och rör om. Häll sedan på kokosmölken och låt smaka av. Klart!

Inga kommentarer: