tisdag 27 januari 2009

Helig ko slaktar sig själv - IKEA får massiv kritik i etikundersökning

Namnet IKEA har för mig haft en övervägande positiv klang. Bra arbets- och personal politik, lätt att arbeta sig upp inom företaget, lojala mot sina medarbetare. Det standardiserade och tråkiga sortimentet har ersatts med bra designmöbler till vettiga priser och satt Sverige på världskartan. Skulle tro att merparten av möblerna här hemma, från sängar till soffa och köksstolar kommer därifrån. Därför är det inte roligt att läsa om den etikundersökning som DN presenterar i en artikel idag. IKEA får bland annat kritik för att medvetet undvika miljömärkta varor och inte ställa tydliga miljökrav på sina leverantörer och godta barnarbete. Dessutom har de inte kontroll över att djur som används i deras produktion har det bra. Inga små anmärkningar alltså.

Frågan är var man ska handla nu? IKEA är "folkligt och demokratiskt" eftersom alla har råd att skaffa sig ett schysst möblemang därifrån, men inte på bekostnad av människor, djur, miljö och det egna samvetet.

Problemet är att desto mer kunskap man får, desto svårare är det att konsumera något över huvudtaget. Var drar du din gräns?

Inga kommentarer: