fredag 16 januari 2009

GI-rätt vegetarisk festmat




Den här middagen är GI-riktigt sammansatt och tar inte mer än en timme att laga. Eftersom jag snöat inpå apelsiner finns de givetvis med på ett hörn, både för den goda smaken och järnupptagets skull. Blomkålsmoset passar dessutom bra till de minsta om du skippar västerbottenosten och tar ut lite åt dem innan du kryddar.

Blomkålsmos (4 personer)

2 blomkålshuvuden
1 dl ekologisk vispgrädde
1 msk smör
ev. 1 dl riven västerbottenost
Örtsalt
Peppar

Skölj och dela blomkålshuvudena i bitar. Koka under lock i c:a 15 minuter. Häll av kokvattnet och låt det stå en stund så att all vätska rinner ur. Mixa blomkålen tillsammans med vispgrädden och smöret. Blanda i västerbottenosten. Smaka av med örtsalt och peppar. (Jag hade tänkt ha i västerbottenost, men glömde tyvärr bort det, som tur var smakade det väldigt bra ändå...) Inspiration till receptet fick jag av en mamma på sajten "Familjeliv", men jag har testat fram det själv.

Sesamklädd quornfilé (Fritt tolkat från Expressens hälsobilaga)

8 st quornfiléer
1 ägg
3 msk sesamfrön
Örtsalt
Grillkrydda

Värm ugne till 225 grader. Lägg quornfiléerna på en smörjd plåt. Blanda ägg, örtsalt och sesamfrön. Pensla quornfiléerna med blandningen. Häll över lite grillkrydda. Baka quornfiléerna i ugnen 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Sallad

70 g ekologisk babyspenat
1/2 isbergssalladshuvud
1/2 röd lök
1 näve cashewnötter
1 apelsin

Skölj salladen och spenaten och strimla den fint. Skär rödlöken fint. Skala apelsinen och dela i bitar. Blanda allt med cashewnötterna. Häll över lite balsamvinäger och örtsalt.

Dessert:

Lite av SIA:s ekologiska blåbärssorbet toppad med frusna blåbär och visgrädde

Inga kommentarer: