måndag 26 januari 2009

Linsburgare med krämig vitkålssallad - budgetmat!



Jag fortsätter i januari-spara-anda och bidrar med ett måltidsrecept som inte kostar många kronor. Vitkålssallad till burgaren är ett bra GI-alternativ, vill du även GI-anpassa burgarna ger jag förslag på hur sist i inlägget.


Linsburgare (c:a 12 små biffar)

2 dl gröna linser (okokta)
2 dl cous cous (kokt)
1/2 röd lök
2 små morötter (eller 1 stor)
1/2 dl finhackade nötter
1 msk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
3 msk raps-och linolja + lite till stekning
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
Örtsalt
Peppar
Ströbröd till panering

Koka de gröna linserna i c:a 40 minuter eller tills de faller sönder (byt kokvatten efter halva tiden om du vill minimera risken för gasig mage). Koka cous cous. Finhacka löken och riv morötterna fint. Mixa linser, cous cous, finhackad lök, fint riven morot och finhackade nötter. Tillsätt 3 msk olja, pressa i vitlöksklyftorna och häll i krydorna. Mixa igen. Forma till små burgare och vänd i ströbröd. Stek c:a 4 min på varje sida eller tills de fått fin färg och en krispig yta.


Krämig vitkålssallad

Riv vitkål fint i den mängd du önskar. Blanda c:a 3 msk olja med 1 msk majonäs (anpassa mängden dressing efter mängden vitkål) och smaka av med salt och peppar. Hacka lite nötter till salladen och vänd runt vitkål och nötter i dressingen.
Servera med burgarbröd och andra tillbehör.

GI-anpassa denna måltid: Byt ut cous cous mot samma mängd quinoa och panera i sesamfrön istället för ströbröd. Se till att välja ett grovt fullkornsbröd till burgaren eller ät utan.

2 kommentarer:

Inger Rozèn_Chintoh sa...

Ska pröva!

Anonym sa...

Riktigt goda i smaken, dock lite i smetigaste laget för mig, alltså inte helt lätta att göra burgare av. Dock så underlättade ströbrödet! Nästa gång ska jag inte heller glömma potatismjölet ;)så då blir dom lite fastare också. Summa sumarum så tyckte alla i familjen om burgarna!!! Mvh JonasC