söndag 25 januari 2009

Citrusmarinerade tofuspett med grönsaksris (Vegetarisk GI)


Idag har vi bjudit mormor och morfar på söndagsmiddag, och det är det maken som stått vid grytorna. Vi provade ännu ett vegetariskt GI-recept från Expressens hälsobilaga tidigare i år. Tofuspetten blev riktigt goda, med en syrlig smak från alla citrusfrukterna och ingefäran. Du behöver tunna träspett att sätta tofubitarna på.

Citrusmarinerade tofuspett (4 personer)

300 g naturell tofu
Rapsolja till stkning
1 dl vita sesamfrön

Marinad:

2 msk tamarisoja (vanlig går också bra)
2 msk olivolja
1 apelsin
1/2 lime
1/2 citron
1 tsk ingefära

Tvätta apelsin, citron och lime noga. Riv skalen och pressa ut saften. Skala och riv ingefära fint. Blanda samman soja, olja, ingefära och citrussaft. Dela tofun i kuber. Lägg dem i marinaden, gärna 4 timmar.
Trä tofun på träspetten. Häll sesamfrön på ett fat och doppa varje spett i fröna. Stek i stekpanna tills spetten fått fin färg.

Grönsaksris (4 personer)

3 dl råris (snabbkokande från Frebaco, 10 miutersk koktid)
1/2 röd lök
1 dl gröna ärtor
1 dl adzukibönor
1 dl fryst spenat
2 vitlöksklyftor
1 msk grönsaksfond
Olja till stekning

Hacka lök och vitlök fint och fräs i olja tills de fått lite färg. Tillsätt adzukibönor, ärtor och spenat och fräs en kort stund. Tillsätt riset och låt fräsa en liten stund tillsammans med grönsakerna. Häll på vatten och koka enligt paketets instruktioner tillsammans med grönsaksfonden.

1 kommentar:

CrimsonAnna sa...

Känner att jag just fick en idé vad jag ska ha de gamla blodapelsinerna till. Du har en utmärkelse att hämta i min blogg:)