måndag 16 mars 2009

Vegetarisk barnmat - Rotfruktspuré med kikärtor, katrinplommon och färsk tomatEftersom Bebisen börjar närma sig 8 månader tyckte jag att det var dags att försöka utveckla matlagningen till henne lite mer. Den här maträtten, som är inspirerad av den marockanska rotfruktsgrytan, blev en succé. Lite sött från katrinplommonen, syrligt av den färska tomaten och en nötig smak från kikärtorna.
6 bebisportioner (7-8 månader)
2 stora potatisar
1 stor morot
1 palsternacka
1 tomat
2 dl kokta kikärtor
3 katrinplommon
3 msk raps-och linolja
1 nypa torkad rosmarin
1 nypa torkad oregano
1/2 tsk spiskummin
Skär potatisarna, moroten och palsternackan i tärningar. Häll över vatten så att det precis täcker. Smula i torkad rosmarin och oregano i vattnet och häll i spiskummin. Låt det koka ungefär 10 minuter. Under tiden skållar du den färska tomaten i hett vatten, tar bort skalet och det hårda från kvisten. Dela den skalade tomaten i mindre bitar och låt koka tillsammans med resten av rotfrukterna. Lägg också i katrinplommonen och de frysta kikärtorna. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Sedan tar du av från plattan och mixar med mixerstav direkt i kastrullen. Häll av lite vatten efterhand när du ser hur konsistensen blir, men det finns mycket god smak i kokvattnet så häll inte av för mycket. Nu kan man också mixa lite grövre så att det blir lite mer utmaning att äta. Klart att servera!

5 kommentarer:

marjo sa...

ska testa nu :)

Emma sa...

Men oj vad glad jag blir att jag hittade den här bloggen!
Jag är precis i färd med att böja laga vegetarisk mat till våran 6 månaders bebis!
Vilken inspiration du är!!!

Livan sa...

Tack för receptet, superuppskattat av min 7 månaders! Jag använde pärstomp så blev det lagom konsistens för henne.

Anonym sa...

Testade att göra detta fast med sötpotatis istället för potatis (hade av någon anledning ingen vanlig potatis hemma) och det var mycket uppskattat av våra 6.5 månaders tvillingar!

Malin sa...

Min 6mån bebis älskar detta! Tack för receptet.