söndag 22 mars 2009

Det finns ett "Vego-experiment" även i årets upplaga av Robinson


(Bild: SvD)
Det är samma sak varje gång Robinson ska castas. Någon kommer på den briljanta idén "vi tar med någon som är vegetarian, hö, hö, få se hur länge de pallar"! I år är det en riktig "alternativ-attraktion" som fått den äran; Erik Billing är ju både punkare och vegetarian.
Vego-deltagare genom åren har ställt sig lite olika till den obligatoriska frågan "om de kommer att äta kött om de svälter ihjäl annars?" Erik Billing deklarerar dock redan i första programmet att han självklart kommer att äta kött om nöden kräver (och tar därmed bort en del av spänningen). Nå, frågan jag funderar över är om det är självklart att vi för vår överlevnad skulle äta kött? Och är verkligen Robinson-ön en riktig "nödsituation"? Hur många deltagare har egentligen "svultit ihjäl" genom åren?
Någonstans säger ju naturens lagar att den överordnade arten använder sig av andra arter för att säkra sin överlevnad. Just där har vi också den viktigaste skillnaden mellan oss, Robinson-deltagarna och månhända folkslag som har svårt att välja vad de vill äta, utan måste ta det naturen omkring dem erbjuder.
Vi har faktiskt ett val, och behöver inte förtrycka och döda andra arter för vår överlevnad. Vi kan ha kärlek och klokskap nog att låta bli. Dessutom har vi ett val om vill åka till Robinson-ön och äta leriga musslor (så idiotiskt!) och bli magförgiftade eller stanna hemma och äta fräscha grönsaker!

5 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Kunde inte ha sagt det bättre än den sista meningen.

Såg inte avsnittet men vill folk plåga sig själva klarar de det så bra utan mig.

Tror dessutom vi vegos borde kunna klara oss bättre eftersom vi har en vidare bild av man kan äta på en växt och är vana vid bittrare smaker.

Anonym sa...

Vilka dumskallar alltså! Lägg ner Robinson.
Hejja vego!!!!

Anonym sa...

hej

hamnade in på din blogg av en slump och du verkar vara rätt insatt, har du några tips på vegetariska GI-fukostar? och då menar jag ingenting med bröd...

vänligen sanna

Vegomamman sa...

Absolut, jag har faktiskt tänkt skriva en del om veg-GI-frukost och GI fas 1 för vegetarianer, lite svårt att få tiden att räcka till bara! Men håll utkik..
Äter man ägg är omelett ett säkert kort, annars ett par dl fet ekologisk osötad yoghurt med dinkelmusli.

Anonym sa...

tack för svaret..tycker nämligen att det är jättesvårt att hitta bra ersättning för kött och pålägg och sådant..eftersom jag försöker följa gi-metoden så gott det går, skulle jag behöva fler tips och speciellt när det gäller just första fasen..då man ska utesluta nästan alla kolhydrater helt ur kosten..men ändå få i sig mycket protein. kämpar med detta hela tiden..men har svårt att få ihop det.

jag äter ägg, endast kokt ägg dock, men antar att det går lika bra.

kom jättegärna med tips, skulle vara väldigt uppskattat..

förövrigt gillar jag denna bloggen jättemycket :)