lördag 21 mars 2009

Sojabönsburgare (II) med spenat och valnötter


Jag har svårt att sluta exprimentera med olika vegetariska biffar, även fast jag vet att det finns recept som är bra. Har provat lite olika tips jag fick förra gången och är rätt nöjd med resultatet. Generellt sett tycker jag att veg-biffar gjorda på quinoa och matvete är enklare att handskas med, men sojabönor är en överlägsen proteinkälla. Den här smeten är ganska blöt och inte helt enkel att forma till biffar, men de håller ihop fint i pannan och resultatet blir krispigt och gott. Kan tänka mig att smeten blir mer lättarbetad om den får stå i kylskåp ett tag först.
8 små biffar
400 g sojabönor (en burk)
100 g fryst bladspenat
1 näve valnötter
1/2 gul lök
2 ägg eller 2 msk potatismjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Sesamfrön till panering
Olja till stekning
Tina den frysta spenaten. Hacka valnötterna grovt och finhacka löken. Mixa tillsammans med sojabönorna, äggen eller potatismjölet, grahamsmjölet, pressad vitlök och örtsalt. Låt eventuellt smeten stå i kylskåp en stund. Forma till små biffar och panera i rikligt med sesamfrön. Stek i olja ungefär 4-5 minuter på varje sida på medelsvag värme (eller tills de blivit gyllenbruna).

2 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Själv ska jag göra mungbönsbiffar med kålrot och curry imorgon

Frida M sa...

Låter mums! Något för Metalmaten kanske? Gillar verkligen recepten du lägger ut där!