onsdag 11 mars 2009

Klimatkompensera - Ge dina barn vego-kost!

Peter Nilsson gästbloggar den här veckan hos Sveriges radio, och berör det ämne som brittiska regeringens rådgivare i miljöfrågor varit inne på. Att överbefolkningen är ett stort problem, och att vi kanske borde tänka oss för innan vi skaffar fler barn. En ny liten parvel gör oss genast väldigt konsumtionsbenägna. Tänk på alla prylar man plötsligt bara MÅSTE införskaffa! Till skillnad från Jonaton Porrit, så har Peter Nilsson ett konkret förslag på en lösning; låt barnen äta vego-käk! Genast sjunker miljöbelastningen betydligt och barnen slipper ha med sig den miljömässiga ryggsäck som köttindustrin innebär in i framtiden.
Nu tycker ju jag att det är lite väl drastiskt att göra längtan efter barn till en miljöfråga, men det är ännu ett bra skäl att ge barnen en vegetarisk kost!

Bloggat tidigare om Jonaton Porrit, barn och miljö.

Läs vad Peter Nilsson skriver i sin blogg på Sveriges Radios hemsida.

4 kommentarer:

Malvalin sa...

Äntligen diskuteras sådant mer öppet nu. Miljön är ju vårt allt. Fast jag tänkte enbart på djuren när jag var liten och slutade äta kött och anser väl det vara skäl nog i dessa dagar speciellt. Det finns så många skäl ju! Men folk tar tid på sig tror jag. De är fast i gamla kulturmönster och ärver matvanor. Rädsla för bristsjukdomar är också stor.

Vegomamman sa...

Just rädslan märker jag också av, och jag tror att rädslan kommer från brist på vettig information och, som du säger, invanda kulturella värderingar att barn måste äta kött för att utvecklas nomralt. Ge dom falukorv och makaroner så får de i sig vad de behöver ungefär..

Malvalin sa...

Ja, just det, köttkosten är inte direkt hälsosam för just barnen, eftersom de ofta gillar billig korv och liknande. Hörde på Ludvig Lindström i dag på P3, han pratade bl.a. om ett nytt sätt att se på djur och vegetarisk mathållning. Programledarna var så tramsiga och flamsiga men bra att de lät den andra sidan tala också. Och som folk kommenterade programmet efteråt. En del var riktigt korkade. Typ, kött är gott! Men en del sa bra saker och jag blir så glad, känt mig ensam i hela min uppväxt. Vi blir fler! Kram!

Anonym sa...

Om du bara visste hur mycket energi det tar att odla olika form av svenska grönsaker, så tror jag inte du skulle vara lika positiv. Exporten till sjöss, som är en av de största logistiska kedjorna bidrar väldigt lite i utsläpp till skillnad från den energi som förbrukas i bara vårt land för exempelvis stora tomatodlingar som de kallar för "ekologiskt odlat"
Därför är oftast de Holländska, eller Spanska tomaterna bättre för miljön trots att flygplan drar hur mycket bränsle som helst. Och alla olika frukter...nja, närodlat, närslaktat (yep, köttätare men har varit vegetarian) satsar jag på.

Och man MÅSTE inte inskaffa massor med prylar, finns människor i andra världsdelar som lever på mycket lägre marginaler. Det beror på vilken livsstil man väljer att ha.
Ha det!