måndag 30 mars 2009

Frysta vs färska grönsaker - Näring och miljö

Jag använder en del frysta grönsaker när jag lagar mat. Anledningen är att det går fort när man ska laga mat till barnen på stressiga vardagar och då vet man att de ändå får i sig nyttig mat. Enligt en dansk studie som presenteras i Aftonbladet har frysta grönsaker heller inte sämre näringsvärde än färska. Bara man ser till att inte överkoka dem så att näringen följer med kokvattnet ut har de i många fall ett högre näringsvärde än de färska. Däremot så finns det en stor nackdel (som inte nämns i artikeln) med frysta grönsaker; de har kostat väldigt mycket mer energi än de färska grönsakerna genom produktionen och förvaringen i frysboxar. Samtidigt så finns det en risk för att man får slänga en del om man köper på sig för mycket färska grönsaker, och då är det heller inte bra miljömässigt. Dessutom kan man nu köpa ekologiska frysta grönsaker på ICA. Det är klart att man vill att barnen ska äta färska grönsaker (det är ju godast) men ibland måste det praktiska gå före. Hur tänker ni?

2 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Nu har jag ekolåda så det blir en hel del färskt. Brukar försöka laga upp de färska grönsakerna och frysa in. Men frysta grönsaker är praktiska att ha som nödmat.

Eva sa...

Klart de färska eko-grönsakerna är att föredra, men hellre frysta eko än färska konventionella.