tisdag 9 juni 2009

Vad är det med dagens unga egentligen?

Piratpartiet. Jag kan liksom inte sluta förvånas över hur de lyckats mobilisera så många väljare på en enda fråga. Frihet och säkerhet på internet. Att en hel generation unga väljare tycker att detta är viktigare än till exempel global miljöpolitik och internationell solidaritet.
Vad är det med dagens unga egentligen? Ser man inte längre än utanför den egna datorskärmen?

Piratpartiet har i alla fall lyckats med två saker; att få datafolket att lämna datorn för att lyfta på rumpan och masa sig i väg och rösta, och troligen stoppade de Sverigedemokraterna från att ta en plats i Europaparlamentet. Den här gången.

Eniga röster säger att de etablerade partierna misslyckats eftersom de inte insett hur stor betydelse internet har för de unga. Ja, det är väl det minsta man kan säga.

P.S.1. Från en som precis har passerat gränsen för att räknas som "ung väljare." D.S.
P.S.2. Jag vet att inte ALLA unga röstade på Piratpartiet. Jag känner massor av kloka och superengagerade unga människor, ni behöver inte ta åt er. D.S.

14 kommentarer:

Sara sa...

Jag är lite kluven i vad jag tycker. på ett sätt känns det som dags att ett politiskt parti lockar de unga till lite engagemang igen. Det har gått på tomgång länge och väl nu. Så hellre det än inget, anser jag. I bästa fall blir det en inkörsport till fler politiska frågor.
Sen måste de etablerade fundera över om man kan fortsätta att kriminalisera en halv generation utan att komma med nya politiska lösningar.
Och närvaron på internet under valrörelsen hade i allra högsta grad betydelse för de unga väljarna. Jag är övertygad om att Gudrun Schyman vann många röster på att hon kommunicerade med såväl unga som gamla via sociala medier.

Frida M sa...

Sara: Jag tycker också att nätet är viktigt. Jag tycker att frågan som Piratparitet lyfter har betydelse. Men är mest förvånad över att den frågan utklassar alla andra när det kommer till engagemang bland de unga väljarna, när vi har en global miljökris att ta hand om.
Och du har en viktig poäng när du säger att det kanske blir inkörsporten till ett bredare politiskt engagemang. Nu har de ju sett att deras röst gör skillnad, det ska man inte underskatta!

Nathalie sa...

Jag hade hellre sett att alla röster som piratpartiet fick, hamnade på vettigare partier än PP. De har en enda fråga, och tar ju inte ens ställning till klimat och miljöfrågorna!

Candy sa...

Jag tycker att Piratpartiet har vissa poänger, de är emot FRA och ipred vilket jag också är, och de vill att fildelning ska vara lagligt om det sker för eget bruk. Det håller jag med om! Dock har de vissa andra frågor jag inte håller med om, som har att göra med samma område.

Och jag skulle aldrig rösta på dem eftersom de är ett enfrågeparti. Jag röstade på Miljöpartiet. Det kändes jävligt viktigt för mig. Jag är lite besviken över att så många röstade på PP, det hade känts bättre om dde röstat på MP så klart, men hellre PP än moderaterna eller SD och hellre PP än ingen röst alls. Jag kan förstå varför de röstade som de gjorde.

Josefine sa...

Jag kan hålla med Sara om att de kan vara en inkörsport till politiken, så var det i alla fall för mig som aldrig hittils har kunnat engagera mig i politiska frågor, *skämms* jag har levt i min lilla bubbla ungefär...
Men med allt hej och hå runt ipred började jag fundera på om jag skulle rösta på piraterna, men att de bara drev en fråga störde mig så jag tvingades läsa på om de andra partierna också. Så för första gången i mitt liv har jag faktiskt röstat på ett parti och inte blankt, det får man nog tacka piraterna lite för

Anonym sa...

Jag håller inte med om att PP är ett enfrågesparti, dom kritiserar patenten som är en enorm bromskloss i hela värden och bättre lösningar där skulle kunna hjälpa i många frågor inte minst miljön.

Unknown sa...

Det är nog att de stora partierna har struntat i folkets åsikter om upphovsrätt och övervakning så länge. Man kan inte bara gå storbolagens ärenden och köra över folk hur länge som helst, ens i en "liten" fråga.

Det är också att det känns som att det går att påverka i den här frågan. Jag kan rösta på ett parti som pratar om arbetslösheten eller ekonomin, men vem vet om det blir bättre för det? Att rösta på piratpartiet kan faktiskt göra skillnad. Det är nog ingen som vill ha piratpartiet som regering, men en eller några stycken i parlamentet som bevakar de här frågorna behövs.

Frida M sa...

Nathalie:Ja, ett uttalande om t.ex. miljöfrågan från PP hade ju kunnat vara intressant.

Candy: Vi var ändå rätt många som röstade på Miljöpartiet! i stadsdelen södermalm i Stockholm fick MP nästan 30% av rösterna.

Josefinesh: Då är du ett levande bevis på att deras medverkan i valet gjort en hel del gott ändå :)

Anonym: Skulle onekligen vara intressant att se om de ville driva frågor kring IT som är direkt i syfte att bearbeta miljöproblemen. Detta har dock ännu inte blivit tydligt tycker jag.

leif: Jag kan också se poängen med att PP mobiliserat en folkrörelse för att visa att det inte går att köra över "gräsrötterna" hur som helst. Hade bara önskat att en liknande opinion ville ta ställning för t.ex. miljöfrågorna.

Unknown sa...

Fast även MP var ju starka bland de unga.

Jerka sa...

Våra rättigheter på Internet handlar i allra högsta grad om internationell solidaritet. Om vi inte försvarar våra rättigheter på hemmaplan, hur ska vi då kunna kämpa för andras?

I Kina var det nyligen 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg. Det uppmärksammades inte alls i Kina, där man inte vill kännas vid händelsen. Stora delar av Internet stängdes av, uttalanden från utländska politiker möttes med kinesisk irritation och hela saken sopades under mattan. Kina kan göra så här därför att de har en omfattande nätcensur som hindrar folk från att läsa de sidor de vill. I Europa har vi det ännu inte så, men vi är på god väg genom att införa lagar som IPRED och FRA. Senast ut är Frankrike med HADOPI som tvingar internetoperatörer att stänga av användare efter tre anklagelser om upphovsrättsintrång.

Det handlar om så mycket mer än bara fildelning. I dagens moderna samhälle lever vi i allt större utsträckning våra liv på Internet - vi skickar e-post, chattar, bloggar, lägger ut foton, diskuterar på forum som detta osv. Det är av yttersta vikt att dessa aktiviteter betraktas som verkliga och omfattas av samma skydd som vanliga aktiviteter gör, såsom rätten till ett privatliv, rätten att slippa få sina saker beslagtagna, rätten att slippa bli spionerad på, brevhemligheten, meddelarskyddet osv. Datalagringsdirektivet till exempel är fullt jämförbart med om samtliga cafébesökare skulle behöva visa ID-kort och caféägaren skulle tvingas föra logg på vem som pratade med vem och hur länge.

Dessa frågor är en av de två viktigaste uppgifterna vår generation står inför (klimatförändringarna är den andra). I år röstade jag pirat, därför att jag vill skicka en signal till alla partier att dessa frågor är viktiga och förtjänar att tas på allvar.

Anonym fegis sa...

PP handlar inte primärt om frihet och gratis på internet. Framför allt inte om gratis.

PP vill att lagen ska tillämpas likadant på stan som på nätet. Det finns ingen liten gubbe som noggrannt noterar i sin anteckningsbok när du lämnar och återvänder till ditt hus, samt frågan vart du är på väg.

Varför skulle han finnas i din internetkontakt och i din mobiltelefon, som telekompaketet vill?

Telekompaketet är bara en av de saker PP hoppas kunna motverka och begränsa effekterna av.

PP vill även, bland annat, göra tillvaron lättare för dem som bor så de inte har råd att skaffa mediciner mot allvarliga sjukdomar. Det har de inte som en punkt på dagordningen, eftersom det skulle bli en effekt av att man vill avskaffa eller kraftigt inskränka omfattningen av medicinpatent, vilket skulle göra det möjligt att tillverka många av dessa mediciner till ett pris även fattiga, aidssjuka afrikaner skulle kunna ha råd med.

Hur mycket mer internationellt solidarisk kan man vara?

Med större begränsningar i hur patent hanteras finns även en viss sannolikhet för att elbilar hade varit betydligt vanligare nu. För tio år sedan provlanserade Toyota en elbil, men patenten som rör batteritekniken (helt vanliga nickel-metallhydridbatterier, som i förra generationens mobilbatterier, men för fordonsbruk) "råkade" via lite manövrer hamna hos ett företag som har betydligt större intresse av att sälja olja än att licensiera batteritillverkning.

Elbilar är på väg ändå, men har fördröjts onödigt mycket av oljeintressen. De skulle innebära en renare stadsmiljö, eftersom utsläppen skulle minska betydligt, effektivare utnyttjande av energi, eftersom en traditionell förbränningsmotor har mindre verkningsgrad än tillverkning av el utanför städer, transport av den in till städer och laddning av och användning i elfordon.

En effekt av ett fungerande elalternativ kan vara att Kina, Indien och andra länder som håller på att komma ikapp västvärlden i fråga om fordonsanvändning helt och hållet skulle kunna hoppa över den vansinnigt ineffektiva fossilbränslefasen, och gå direkt på el istället.

Mycket mer global än så kan väl knappast miljöpolitik bli? Men den finns inte som en punkt på PPs agenda, eftersom den är en effekt av patentpolitiken.

Tyvärr är fördelarna med PPs politiska ambitioner inte uppenbara, utan kommer fram först när man går ett par extra steg och funderar på vilka följdeffekter de får. PP koncentrerar sig inte på detaljfrågor, utan grundläggande samhällsproblem.

Frida M sa...

Tehodor: Ja, och det känns hoppfullt!

Jerker och Anonym fegis: Jag uppskattar att ni tar er tid att skriva och förklara PP:s politik i ett mer globalt perspektiv. Som ni säger, är det inte uttalat i deras agenda utan en följd av patentet. Jag skulle ta partiet på större allvar om sådana ambitioner och intressen uttalades i debatten. Eller vill man inte bli öppet ifrågasatt på dessa punkter?
Kan dock hålla med om mycket som Jerker säger när det kommer till nätcensur och rätten till ett skyddat privatliv. Faktum är att jag håller med om mycket av det PP står för (är emot FRA), men tycker fortfarande att de fått med sig en förvånande stark opinion i dessa frågor jämfört med miljöfrågorna. Eftersom det handlar om vårt eget liv och integritet här och nu. Inte en analkande miljökatastrof i framtiden. Det är väl lättare att relatera till gissar jag.

Unknown sa...

Jag tycker att det är väldigt alarmerande att det hela tiden kommer nya lagar som naggar demokratin i kanten. Tvärtemot vad allmänheten verkar tro är inte demokrati ett statiskt tillstånd som ett land alltid kommer vara i så fort det uppnåtts. Demokratin måste alltid värnas och kämpas för. Det är precis det Piratpartiet gör.

De flesta tycker att brevhemligheten är självklar, ingen ska kunna läsa någon annans brev eller kartlägga vad för slags post en person får och skickar och vilka avsändarna/mottagarna är (om ingen brottsmisstanke finns). I dagens samhälle är Internet och det mobila nätet en självklarhet och mycket viktigt, och borde behandlas med samma respekt som analoga brev. Tänk hur en människa skulle kunna kartläggas bara genom information om en persons mobilsamtal, var personen var vid samtalets början och slut, vem personen pratade med och samtalets längd. I fel händer skulle denna information bli mycket farlig, i synnerhet mot demokratin själv. Datalagringsdirektivet som tas upp senare i år behandlar just detta, att mobiloperatörer måste spara denna information, och även att internetoperatörer ska bli tvungna att spara viss information om deras kunder.

PP är en av få partier som tagit detta på allvar, precis som V och MP. De andra svenska partierna har hjälpt till att driva igenom dessa lagar, i EU och i Sverige. Jag har fått intrycket att många av PPs väljare är personer från Allians-partierna som inte kan tänka sig rösta på vänster-blocket, och även personer från vänsterblocket som är rädda att V och MP ska prioritera bort denna fråga till förmån för sina egna kärnfrågor.

Det blev ett långt inlägg, men jag tycker att det är viktigt att folk förstår vad det är PP brinner för, och inte tror att det är fildelning och "gratis är gott" som är deras huvudfråga.

Frida M sa...

Johanna: Tack för ditt kloka och välformulerade svar. Jag lyssnar och tar till mig.