fredag 12 juni 2009

Om Danderyd och Botkyrka

Läser att en kvinna knivskurits till döds i området där jag jobbar. På parkeringsautomaterna i området står det "OM automaten är trasig är det två timmars parkeringstid som gäller". Läser i samma tidning att Danderyd blivit utsedd till bästa kommun att bo i. I år igen. På frågan "Vad det är som är så bra med Danderyd", svarar den moderata kommunpolitikern "Danderydsborna". De är så duktiga på att ställa krav på skola, vård och omsorg.
Jag vet att föräldrarna i området där jag jobbar bryr sig lika mycket om sina barn och deras skolgång som Danderydsborna gör. Men de är inte lika duktiga på att ställa krav. Det är skillnad på förutsättningarna, vem som blir lyssnad på. Vem som vet hur man påverkar i byråkrat-Sverige. Och vem som har tid att utöva påverkan och vem som har fullt upp med att få livet att gå ihop för sig och sina barn. Det, Gunnar Oom, betyder inte att människor som bor i Danderyd är "bättre" än människor som bor i Botkyrka.

P.S. Jag vet att det är onödigt att låta sig provoceras av moderata kommunpolitiker, men jag kunde inte låta denna passera. D.S.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju inte det han säger heller. Och jag tror han är väl medveten om att det finns skillnad i förutsättningar att få sina röster hörda med mera. Men kan inte vi Danderydsbor få glädjas åt dom privilegier i nu råkat få, gör det oss sämre?

Vegomamman sa...

Vegomamman: Det är klart man får vara glad. Och jag menar inte att någon är sämre eller bättre. Bara att människor har olika förutsättningar. Vi vet ju alla också att det inte bara handlar om invånarnas förmåga att ställa krav på olika verksamheter utan även om kommunens ekonomi. Jag har jobbat i Botkyrka kommun i 6 år och det handlar hela tiden om att spara. Jag tror inte att det är så i danderyd. Då blir det lite fånigt när man säger att det är tack vare att invånarna är så engagerade som skolan har andra förutsättningar.
Jag tycker att det är föredömligt att man ställer krav på verksamheter, det är det jg vill lära mina elever att kunna göra i framtiden också, vare sig de väljer att bo kvar i Botkyrka eller flytta någon annanstans.

Åsa sa...

Bra talat, syster! / Åsa i Falun