måndag 1 juni 2009

Svar på Linda Skugges öppna brev till alla bebismammor

Linda Skugge har på tidningen Föräldrar & Barns hemsida skrivit ett öppet brev till alla bebismammor. Det går ut på att alla bebismammor ska sluta hetsa varandra till att vara så präktiga, och istället spendera mer tid med våra bebisar. För att förstå mitt svar ska man alltså helst läsa Skugges brev först.


Om man vill kan man finna en baksida av allting. Det lyckas Linda Skugge bra med i sitt brev. Hon lyckas vända det faktum att ökad ekomedvetenhet leder till att allt fler mammor vill ta miljöansvar och gärna lagar sin egen barnmat, till något negativt. För vi ska inte vara så präktiga. Vi ska inte lägga tid på att stå och mosa ekologiska puréer när man kan köpa en glasburk i affären. Mammor som mosar är nämligen självrättfärdiga och ser ner på mammor som inte gör det, eller? Det verkar vara utgångspunkten för hennes brev, eftersom vi tydligen hetsar varandra och ger varandra dåligt samvete.

Men tänk om det är så här, att det faktiskt är enkelt och roligt att laga barnmat. På Skugge låter det som att det är extremt tidskrävande och prestationsbaserat, men det är inte krångligare än att laga mat till sig själv. Det är ingen som tycker att vi ska köpa hämtmat i en glasburk till oss vuxna dagligen bara för att tar sån tid att laga mat och vi skulle kunna umgås istället.
Och faktiskt, lagar man maten till bebisen själv sparar man i runda slängar en tjuga om dagen. Det blir rätt mycket pengar att lägga på hämtmat till familjen ibland.

Jag talar inte om för någon annan hur de ska göra med sina bebisar, jag inspirerar och hjälper gärna den som själv vill och är intresserad. Men tycker man inte om att laga mat och har råd att alltid köpa mat på burk får man gärna göra det, det lägger inte jag mig i. Det är väl inte den mest hållbara lösningen, men det går att klimatkompensera på andra sätt. Säkert kan man hitta på något kreativt att göra med alla glasburkarna man samlar på sig också. Ljuslyktor till exempel!

Låt bara mig få ta mitt miljöansvar ifred. Låt mig få bestämma vad mina barn ska äta så kan du bestämma vad dina barn ska äta. Och låt bli att generalisera, jag skulle gärna dricka mycket mer latte om jag kunde, men jag har viktigare saker att göra. Som att gosa och leka med mina barn och då och då ge dem en hemlagad måltid. Om det är okej med dig Linda.

8 kommentarer:

Hannah sa...

Hm. Jag måste säga att jag inte riktigt ser parallellen mellan ekologisk, hemmagjord barnmat och lattemammor? Jag trodde att det snarare var tvärtom. Fast det är klart. Nu kanske det är inne med ekobarnmat, vad vet jag?! Jag tycker att Skugges argument känns ganska ogenomtänkta. Hon får det att låta som om ekologisk barnmat bara är något underligt påhitt som inte gynnar någon. Märkligt! Här håller jag med dig, som vanligt! :)

Malvalin sa...

Jo, Skugge är som vanligt ogenomtänkt, se hennes andra texter och se mönstret. Hon har inget (känt i alla fall) djup, verkar bara självgod. Hon och många fler utan tydlig insikt får tyvärr ange tonen för en hel del i samhället. Det är så pinsamt, men de är svåra att bli av med. Synd när det finns så sköna, insiktsfulla och ödmjuka människor, ja som du Frida t.ex. Skicka ditt inlägg som kommentar till henne! Hon behöver genomtänkta mothugg. Jag brukar tänka att det är inte en siffra rätt med Linda, hon är så obehaglig för hon utgår från att hon har RÄTT och kan vara så otroligt elak mot andra människor. Vem är hon egentligen? Vi ska egentligen inte ta något hon säger på allvar, för det är så dåligt underbyggt. Men varför får hon plats i media? För skriva riktigt bra kan hon ju inte heller. Kontakter gissar jag. Vet ni hon kallas expert i många sammanhang...

Anonym sa...

Men.. vilket fånigt brev! Och dåligt skrivet dessutom. Jag orkar nästan inte bli irriterad ens en gång.
Är förresten inte Linda själv aningens präktig och förmanande ändå när hon skriver att hon minsann köper alla barnens kläder på klädbytardagar? Hmm..hm..

Tycker inte du behöver hålla något försvarstal även om du gör det väldigt bra ;) Som du märkt av många kommentarer är du ju en inspirationskälla för många!! Så keep up the good work..

/Tangled

Anonym sa...

Hej!
En sak minns jag att vi försökte tänka när barnen bodde hemma, att vuxna och barn skulle leva på ungefär samma nivå. Det var inte bara barnen som skulle få nya kläder, utan vuxna också ibland.(Även om det var svårt att få pengarna att räcka när vi hade tre tonåringar!) Alltså: Äter vuxna burkmat så får väl barnen det också. Tycker föräldrarna om grönsaker och hemlagat, ger man barnen lika. Barn växer upp under så olika villkor i världen. Men oftast får de leva lika som sina föräldrar. Att bry sig om mat och andra "kvinnliga kvaliteter" har för mig inte inneburit en kvinnofälla. Tvärtom, alla i familjen har blivit intresserade av bra mat. Som jag minns min mamma som är borta sen 20 år tillbaka, det var att hon serverade mat med kärlek. Jag förstår inte att det är så mycket "tjafs" kring hur mammor beter sig. Jag tycker att de småbarnsmammor och pappor som jag känner är ambitösa och kärleksfulla och vill sina barn det allra bästa!Det kan väl inte vara ett sätt att se ner på kvinnliga värden? En sak vet jag! Tiden går så fort! Det finns massor av tid att göra allt möjligt när barnen flyttat! Och... du behöver inte försvara dig!

Kram från en som lämnat småbarnsåren långt bakom sig och ser bland allt det jobbiga hör dom till de bästa i livet!

Lina sa...

linda s är väl lika god kålsupare själv med sitt "mammahetsande" när hon insinuerar att den som lagar egen mat och har en barnvagn för mer än 500 spänn bara är en kass, uptight förälder som inte spenderar tid med sitt barn.

och VEM, för övrigt, ägnar hela mammaledigheten på en filt på golvet bredvid barnet?
äta måste väl såväl vuxna som barn göra (såvida inte hela familjen lever på burkmat) och jag förstår inte omöjligheten i att laga mat åt barnet SAMTIDIGT som man lagar åt sig själv.

sedan har jag sagt det förr: det är en skillnad mellan att inspirera och att döma, och där vet du ju vad jag tycker om dig! :-)

Anonym sa...

När jag var "barnflicka" på Lidingö på 70-talet skulle jag ge barnen "nå´t enkelt" innan jag gick hem för dagen. Fiskpinnar och pulvermos kankse. Lite senare på kvällen åt föräldrarna biff och en "enkel sallad". Det här att barn ska leva på samma nivå som sina föräldrar är inte helt självklart.
Turenite

Vegomamman sa...

Tack för alla rara, tänkvärda och kloka kommentarer kring detta!

Hannah: Jag förstår inte heller kopplingen latte-mamma och eko-mamma. helt ologiskt.

Malvalin: Jag tror att man tar till Skugge när man vill skapa lite debatt också. För det lyckas hon ju med. Men den här gången var det som du säger fasligt ogenomtänkt och dåligt underbyggt.

Tangled: Nä, det är bättre att ta det lite coolt. Det blir som du säger lite fånigt när det är så uppenbart provocerande!

Anonym: jag håller med - Varför ska inte barnen ha samma standard som de vuxna i familjen? och det är klart att alla mammor vill sina barns bästa, vare sig de serverar burkmat eller hemlagat.

Lina: Ja, ologiskt var rätta ordet. Har man råd att köpa en flashig vagn har man väl råd att köpa ton med burkar också. Troligare att "mosföräldrar" drar runt på gamla emmaljungas..

Jag känner inte heller att jag måste försvara mig, men som Malvalin påpekar så kan det vara bra att ge svar på tal. Vad beträffar tidningen Föräldrar & barn så kommer vi s.k. "eko-moms" få komma till tals längre fram i sommar. Och det kommer då inte handla om något "latte-liv" som Skugge påskiner.

Puff sa...

Skugge har fel fel fel och kunde verkligen inte ha mer fel. Hon har nog dålig samvete själv eftersom hon inte mosade potatisar själv.. Hon är bara ologisk, plump och ute efter att provocera.

Håller med du!